Najnovije vesti

NEKADA JE OVDE SVE VRVELO OD ŽIVOTA, A SADA JE SABLASNO PUSTO: Ovako izgleda čarobno selo na ostrvu duhova, niko više tamo ne zalazi, PRIRODA JE POBEDILA! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

kao iz bajke

NEKADA JE OVDE SVE VRVELO OD ŽIVOTA, A SADA JE SABLASNO PUSTO: Ovako izgleda čarobno selo na ostrvu duhova, niko više tamo ne zalazi, PRIRODA JE POBEDILA! (VIDEO)

Planeta

Napušteno selo Hutuvan, na kineskom ostrvcetu Šengšanu, izgleda kao iz bajke, pa je samim tim velika atrakcija.

To je zaista jedna neobična turistička destinacija.

Nedaleko od kontinentalne Kine i 64 kilometara od Šangaja, nalazi se Šengšan. Ostrvo je samo nekoliko kilometara široko, a prekriveno je visokim brdima. Jedina stvar koja ga čini posebnim je nekadašnje ribarsko selo Hutuvan.

foto: Youtube/Printscreen

Nekada je Hutuvan bilo prosperitetno ribarsko selo, a 80-ih je tu živelo oko 3.000 stanovnika.

Ipak, nagli razvoj Kine ostavio je traga na selima. Brodovi su postali preveliki da uopšte uplove u luku Hutuvana. To je predstavljalo ne samo ekonomski problem već je uticalo na osnovne životne potrebe.

foto: Youtube/Printscreen

Takođe, zbog zabačene lokacije, meštani su počeli da se iseljavaju.

2002. godine selo je zvanično ostalo bez stanovnika.

Danas, u potpunosti ga je preuzela priroda. Kuće su prekrivene puzavicama i mahovinom, to je možda i najzelenije selo na svetu.

Kada je ponovo otkriveno 2015, vrlo je brzo postalo destinacija za turiste i putnike.

foto: Youtube/Printscreen

Ipak, vlasti su bile zabrinute kako će se na ostrvo odraziti iznenadna navala turista.

Kuće se iz brda spuštaju sve do mora. Nekima fale delovi zidova, ili možda krov, a vegetacija ih je savladala i iznutra. U pojedinim kućama je ostao i nameštaj, a čini se kao da je neko čarobno uklonio ljude i zamijenio ih zelenilom, pa puzavice rastu i po krevetima i ormarima.

"U susednim selima još ima stanovnika. Samo je Hutuvan skroz prazan i preuzela ga je priroda", rekao je fotograf Jian koji je imao priliku da poseti ovo čarobno mesto.

Turistima su teren i zarasli putevi dobra kardio-vežba, a u blizini se može kupiti samo flaša vode, a nekoliko staraca se čak vratilo da budu vodiči. Ko hoće da poseti Hutuvan mora da plati jeftinu ulaznicu.

Kurir.rs/CNN Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...