Najnovije vesti

KOMIČAR NAPRAVIO BUM NA IZBORIMA U UKRAJINI: Ovo je samo prvi korak ka velikoj pobedi! (VIDEO)
Foto: AP

porošenko slab

KOMIČAR NAPRAVIO BUM NA IZBORIMA U UKRAJINI: Ovo je samo prvi korak ka velikoj pobedi! (VIDEO)

Planeta

Komičar Vladimir Zelenski (41), koji je prema izlaznim anketama osvojio najviše glasova na predsedničkim izborima u Ukrajini u prvom krugu, poručio je da je napravio veliki korak ka pobedi.

"Ovo je samo prvi korak ka velikoj pobedi", rekao je Zelenski novinarima po zatvaranju biračkih mesta.

 

"Mi smo mladi ljudi. Ne želimo da vidimo sve ono iz prošlosti u našoj budućnosti", istakao je on.

foto: EPA

Prema izlaznim anketama, Zelenski je osvojio 30,4 odsto glasova i u drugi krug ide sa aktuelnim predsednikom Petrom Porošenkom koji je dobio 17,8 odsto glasova.

 

Ukrajinska policija je objavila da je primila više od 1.600 žalbi u vezi sa nepravilnostima u izbornom danu, zajedno sa još stotinu pritužbi na pokušaje podmićivanja birača i odnošenje glasačkih listića sa biračkih mesta.

foto: AP

"Novi život, počinje normalan život. Život bez korupcije, bez podmićivanja", rekao je Zelenski je posle glasanja.

 

Ankete pokazuju da je bivša premijerka Julija Timošenko na trećem mestu sa podrškom 14,2 odsto glasača.

Na izborima je snagu odmerilo 39 kandidata, a ankete uoči izbora su ukazivale da Zelenski, glumac koji igra predsednika u popularnom komičnom TV serijalu, ima najveću podršku birača.

 

Istraživanja su ranije pokazala da nijedan od kandidata neće uspeti da osvoji 50 odsto plus jedan glas, tako da je gotovo izvesno da će 21. aprila biti održan drugi izborni krug, sa dva najbolje plasirana kandidata.

 

Ukrajinci biraju predsednika za kojeg se nadaju da će zemlju od 42 miliona ljudi izvući iz krize, uključujući endemsku korupciju, naizgled nerešiv rat s proruskim snagama na istoku zemlje i ekonomiju koja je u problemima.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...