MISTERIOZNI ZELENI LED: Niko ne zna kako nastaju SMARAGDNI GLEČERI na Antarktiku, naučnici zbunjeni, traže odgovore vekovima! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

bez rešenja

MISTERIOZNI ZELENI LED: Niko ne zna kako nastaju SMARAGDNI GLEČERI na Antarktiku, naučnici zbunjeni, traže odgovore vekovima! (VIDEO)

Planeta -

Zeleni glečeri već su postali deo mitologije Antarktika. Još u 18. veku su istraživači primetili neobične zelene gromade leda na rubu sveta.

Misterija zelenog leda muči naučnike više od 200 godina, a sada je ekipa sa Univerziteta Vašington na putu da reši misteriju. Led je najčešće beo ili plavičast zavisno kako voda apsorbuje druge boje vidljivog spektra.

Stiven Voren ima novu teoriju p kojoj zelena boja nastaje od oksida gvožđa koji sante leda boje u smaragdno zelenu. Ako je ta teorija tačna onda je to mnogo više od toga da samo reši misteriju.

Gvožđe zatvoreno u ledu možda predstavlja ključni korak koji nedostaje u lancu ishrane. Sante se dokopaju gvožđa dok se formiraju, a pokupe ga sa dna Antarktika. Onda ledene sante nose gvozdeni prah u okean, gde se njime hrane fitoplanktoni, mikroskopski organizmi kojima se hrane kitovi, zooplanktoni i meduze, i druge vrste podvodnih vrsta.

"To je kao nošenje paketa u poštu. Santa može da odnese gvožđe daleko u okean, rastopi se i preda ga fitoplanktonima koji ga koriste kao nutrijent. Uvek smo mislili da su zelene sante samo neobična pojava, ali sada je izvesno i da su veoma važne", kaže Voren. Za njega je to putovanje započelo 1988. Tada je uzeo uzorak sa zelenog glečera blizu istočnog Antarktika.

"Kada smo se popeli na glečer tada nije najupečatljivija bila ni boja, veći čistoća. Nije bilo balončića, bilo je jasno da to nije običan glečer", kaže Voren.

Činjenica da nema balončića je veoma neobična. Gotovo uvek postoje džepići vazduha, ali glečeri koji nastaju drugim procesom to nemaju, a i tamnije su boje. Međutim, to i dalje ne objašnjava zelenilo. Na početku je mislio kako je to možda otopljen ugljenik, ali on je žut. A žuto i plavo, na kraju krajeva - daju zeleno. Međutim testovi su pokazali da u njima ima isto ugljenika kao i u svakom drugom prosečnom glečeru.

Studija koju je 2016. vodila Laura Herez Boregero na Univerzitetu Sauthempton ponudila je rešenje. Njeno istraživanje pokazalo je kako zeleni glečeri imaju 500 puta više gvožđa. To je pak otvorilo nova pitanja, odakle dolazi to gvožđe.

Sada misle da je to glacijalni mulj (ili "brašno"), sediment finiji od peska koji raznosi voda. On je zamrznut širom sveta u glečerima, ali dodatak željeza je možda onaj sastojak recepta koji ledene sante na Antarktiku boji u zeleno.

Kurir.rs/Express.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track