SEVERNA KOREJA: Upad u našu ambasadu je TERORISTIČKI napad!
Foto: AP / SeongJoon Cho / Pool, Profimedia

misija u španiji

SEVERNA KOREJA: Upad u našu ambasadu je TERORISTIČKI napad!

Planeta -

Upad u severnokorejsku ambasadu u Španiji bio je "težak teroristički napad", rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje.

Ovo je, kako navodi Rojters, prvo zvanično reagovanje Severne Koreje na upad u ambasadu te zemlje u Španiji u februaru.

Predstavnik severnokorejskog MSP pozvao je na istragu i poručio da Pjongjang pomno prati glasine da su američki Federalni istražni biro (FBI) i grupa koja se bori protiv Severne Koreje "Slobodni Čoson", odgovorni za napad.

Rojters navodi da predstavnik nije direktno optužio Vašington za februarski upad u ambasadu, već je pozvao španske vlasti da odgovorno sprovedu istragu.

"Mirno ćemo sačekati rezultate. Nelegalan upad i okupiranje diplomatske misije, kao i krađa, predstavljaju teško narušavanje državnog suvereniteta i kršenje međunarodnog prava. Ovakva dela ne smeju se tolerisati nigde u svetu", poručio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje.

Misteriozna grupa disidenata "Slobodni Čoson" saopštila je na svom sajtu da je odgovorna za upad u ambasadu 22. februara, ali tvrde da to nije bio nikakav upad, već da su pozvani da uđu unutra.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / SeongJoon Cho / Pool, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track