GEJEVI PRETNJA PO BEZBEDNOST SAD: Strana sila dobila bazu podataka o homoseksualcima u Americi, ako je iskoristi.... (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Profimedia

opasno

GEJEVI PRETNJA PO BEZBEDNOST SAD: Strana sila dobila bazu podataka o homoseksualcima u Americi, ako je iskoristi.... (VIDEO)

Planeta -

Vlada SAD-a smatra da vlasnici Grindra, najpopularnije svetske gej aplikacije za upoznavanje, predstavljaju pretnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, prenosi Rojters.

Kalifornijska kompanija Grindr od lani se nalazi u stopostotnom vlasništvu jedne od najvećih kineskih kompanija za mobilne igre, Kunlun. Kineski milijarder Džou Jahui, vlasnik Kunluna, 2016. godine otkupio je udio od 60 odsto u Grindru, a 2018. godine i ostatak za ukupno 155 miliona dolara.

Odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS) zaključio je da Kunlun predstavlja potencijalnu opasnost za nacionalnu bezbdnost jer preko aplikacije za upoznavanje prikupljaju velike količine ličnih podataka svojih korisnika, između ostalog, lokaciju, poruke, ali i da li je korisnik HIV pozitivan ili ne, piše Rojters.

U rukama kineske kompanije, strahuju, to bi moglo biti oružje za ucenu. Istu bojazan su izrazili i dvojica američkih senatora Edvard Marki i Ričard Blumental koji su lani javno zatražili da vlasnici Grindra objasne što rade po pitanju zaštite privatnosti svojih korisnika.

Aplikacija za homoseksualce, biseksualce i transrodne osobe ima 27 miliona korisnika širom sveta, prema poslednjik podacima, a Kunlun je u ovoj godini planirao i javnu ponudu akcija (IPO) Grindra. Planove su zbog reakcije američke vlade brzo promenili, a gej aplikaciju sada planiraju da prodaju po brzom postupku.

Kurir.rs/Novac.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track