BRITANSKI DŽIHADISTA KOJI JE REGRUTOVAO BORCE ZA ISLAMSKU DRŽAVU PROMENIO PRIČU: Da sam znao kakvi užasi me čekaju, nikad ne bih otišao!  (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

sada je u sirijskom zatvoru

BRITANSKI DŽIHADISTA KOJI JE REGRUTOVAO BORCE ZA ISLAMSKU DRŽAVU PROMENIO PRIČU: Da sam znao kakvi užasi me čekaju, nikad ne bih otišao! (VIDEO)

Planeta -

Britanac Hamza Parvez (26), koji svojevremeno pozivao sunarodnike muslimanske veroispovesti da pristupe Islamskoj državi, pre mesec dana se predao kurdskim snagama i ispričao kroz šta je sve prošao.

Parvez je prvi Britanac koji se pojavio u propagandnom spotu za regrutovanje i priznao da se bori za Islamsku državu. Vređao je svoju domovinu i pozivao muslimane da postanu borci poput njega.

Pet godina kasnije, nalazi se u sirijskom zatvoru, a izgleda mršavo i iscrpljeno. Izgubio je oko 30 kilograma.

Danas tvrdi da se nikada ne bi pridružio ISIL-u da je znao kakav ga horor čeka. Naravno, pitanje je da li je njegovo kajanje iskreno ili samo fasada.

foto: Youtube/Printscreen

"Kajanje je slaba reč. Kad bi postojao snažniji izraz za ovo, koristio bih ga. Sve što se desilo je užasno. Mislim da nikad ne treba da dozvolimo da neko manipuliše islamom i oblikuje ga na takav način kako su oni radili.

Više puta sam pomislio da treba da se spakujem i odem i bilo je trenutaka kada sam to zaista i pokušao, ali u realnosti je sve bilo drugačije. To nije bilo tako jednostavno. Krupne ribe donose odluke za sve ostale", rekao je Parvez.

Njegova porodica je bila šokirana kad su saznali da je otišao u Siriju.

"Kada dođete tamo, vrlo brzo shvatite da ništa nije onako kako su predstavljali na internetu. Sve što smo otkrili, otkrili smo na teži način", kaže Hamza dodavši da su njega i druge strance terali da se bore na ratištu iako su došli kao civili.

"Sve te krupne ribe su ukrale novac i odavno pobegle", dodaje.

Pre nego što se pridružio Islamskoj državi, Parvez je živeo u Londonu gde se školovao. Posećivao je džamiju Al Manar koju je otvorio sam princ od Velsa, a radio je kao računovođa u velikom hotelskom lancu.

Kaže da nije znao za pravu prirodu ISIL-a. Kada mu je novinar rekao da se ovde radilo o genocidu, silovanjima, ropstvu i ubistvima, Parvez je promrmljao: "Mhmm... Niko pri čistoj svesti se ne bi pridružio nečemu takvom. Nisam znao da me tako nešto čeka, većina stranih boraca bi rekla isto kad bih pričao sa njima".

Ipak, njegove reči nisu u skladu s snimkom za regrutovanje koji je snimio pre nekoliko godina. Upravo on je urgirao da se strani borci pridruže džihadistima, a nije im napomenuo ni najmanje da se tamo odigravaju najgora zlodela. U vreme snimanja, već se šest meseci borio u Iraku.

Tada je nosio crnu masku, ali su mu se videle oči pa su ga prepoznali rođaci.

"Šaljem selam svoj braći i sestrama i svim muslimanima u Velikoj Britaniji. Ovo je zlatno doba džihada. Šta radimo u Velikoj Britaniji, u neverničkoj zemlji koja svakodnevno ubija muslimane?", rekao je Parvez 2014. godine.

Kurir.rs/Thetimes.co.uk Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track