GLAVNI DOKAZ DA SU AMERI PUKLI U VENECUELI: Maduro može mirno da spava, ovo nema veze sa Rusijom i Kinom! (VIDEO)
Foto: EPA

analiza

GLAVNI DOKAZ DA SU AMERI PUKLI U VENECUELI: Maduro može mirno da spava, ovo nema veze sa Rusijom i Kinom! (VIDEO)

Planeta -

Uprkos snažnim američkim sankcijama, koje najviše udaraju po venecuelanskom naftnom sektoru, čini se kako aktuelni predsednik Venecuele Nikolas Maduro postepeno jača svoje pozicije i učvršćuje vlast, dok su pozivi njegovog glavnog protivnika iz opozicionih redova Huana Gvaida, iza kog stoje Sjedinjene Države, da građani nastave da protestuju na ulicama i zahtevaju smenu Madura sve više liče na bacanje reči u vetar.

Naime, nakon što je pretprošlu nedelju Rusija u Karakas poslala dva transportna aviona s 99 visokih vojnih oficira i specijalaca, u sklopu važećih vojnih sporazuma između dve zemalja, kao i 35 tona vojne opreme za novopristigle vojnike i time jasno dala do znanja kako se protivi bilo kakvoj nasilnoj i vaninstitucionalnoj smeni Madura (što je izazvalo veliki gnev Vašingtona i predsednika Trampa lično koji je odmah zatražio „odlazak Rusa“ iz Venecuele, a od Kongresa pripremanje odgovora na novonastalu situaciju), objavljena je nova povoljna vest po Madura i njegovu vladu.

Državna naftna kompanija PDVSA u martu je obnovila svoj izvoz nafte i zadržala ga na nivou od milion barela dnevno, nezavisno od američkih sankcija i nestašici električne energije, koje su nanele štetu njenom glavnom izvoznom terminalu Informacije o tome dobijene su uvidom u dokumentaciju PDVSA i objavljane podatake Refinitiv Eikon-a.

Venecuela, koja je članica zemalja izvoznica nafte OPEC, prošli mesec je stabilizovala izvoz, nako što su isporuke u februaru pale za 40 odsto, odmah nakon objave Vašingtona o uvođenju sankcija.

Količina isporuka „crnog zlata“ u marftu je iznosila 980.355 barela dnevno i bile su neznatno manje u odnosu na februar, kada su iznosile 990.215 barela dnevno. To znači kako se izvoz uspeo da stabilizuje i da nije došlo do njegovog kraha, kako je to priželjkivao SAD.

Podsećamo: SAD je 28. januara PDVSA stavio na tzv. crni spisak, što znači blokadu svih njezih računa i aktiva na teritoriji SAD-a, kao i zabranu bilo kakvih operacija s njom od strane američkih pravnih lica. Sve te sankcije imaju za cilj onemogućiti finansiranje vlade Nikolasa Madura, kome su prihodi od izvoza nafte jedini izvor deviza.

Američke sankcije i dalje će jačati u junu, kada ističu rokovi zakupa za uvoznike venecuelanske nafte, koji koriste američke kompanije ili američki finansijski sistem za nastavak poslovanja s PDVSA. Predsednik Donald Tramp traži načine i za uvođenje sankcija protiv kompanija iz drugih država koje posluju s Venecuelom, navodi savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Veći deo isporuka nafte iz te latinsko-američke zemlje u februaru i martu odlazio je na azijsko tržište, s tim da su pre uvođenja sankcija Sjedinjene Države bile njen najveći uvoznik.

Od ukupnog izvoza venecuelanske nafte u martu, čak 74 odsto odnosilo se na isporuke u Indiju, Kinu i Singapur – kao centar za skladištenje i reizvoz, u poređenju sa februarom kada je taj procenat iznosio 70 odsto.

U martu je Indija opet postala glavno odredište za isporuke venecuelanske nafte, usprkos najavama da će taj uvoz u potpunosti obustaviti. Trećina svih isporuka završila je u lokalnim rafinerijama u vlasništvu "Reliance Industries i Nayara Energy".

Izvoz venecuelanske nafte u Evropu iznosio je 17 odsto od ukupnog izvoza PDVSA, u odnosu na 22 odsto koliko je iznosio u veljači. Kompanija je takođe nastavila svoj izvoz u Kubu, gde je u martu iz venecuelanskih luka isporučeno najmanje 7 isporuka s ukupnim količinama od 65.520 barela nafte i naftnih derivata.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track