SERGEJ LAVROV UPUTIO PORUKU SAD: Evo kakva je veza Sirije i Venecuele! (VIDEO)
Foto: AP / Alexander Zemlianichenko

otvoreno

SERGEJ LAVROV UPUTIO PORUKU SAD: Evo kakva je veza Sirije i Venecuele! (VIDEO)

Planeta -

Rusija ne pokušava da organizuje „drugu Siriju“ u Venecueli, ruska vojska vrši redovno održavanje vojne tehnike, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za Moskovski komsomoljec.

„Ne, uopšte ne pokušavamo. Govorili smo o tome javno i nemamo šta da krijemo“, odgovorio je ministar na pitanje „da li pokušavamo da napravimo drugu Siriju u Venecueli“.

„Postoji sporazum potpisan 2001. sa Ugom Čavezom. Ratifikovao ga je nacionalni Parlament, potpuno je zakonit i odgovara svim zahtevima Ustava Venecuele. U skladu sa ovim sporazumom smo predali Venecueli vojno-tehničku imovinu. Ništa više“, objasnio je Lavrov.

Lavrov je dodao i da smatra da se u Venecueli neće ponoviti Karipska kriza.

„Garantujem vam da će se, ako dođe do pokušaja vojne invazije, ogromna većina zemalja Latinske Amerike odmah suprotstaviti i odbaciti ovu politiku“, istakao je ministar i naveo da su čak i zemlje grupe Lima, koje insistiraju da do izlaska iz krize mogu dovesti samo prevremeni izbori, „postale veoma napete“, čim su Sjedinjene Američke Države počele da nagoveštavaju o vojnoj invaziji.

On je dodao da Vašington ne želi da u Venecueli postigne nacionalni konsenzus, već da na vlast postave svog štićenika koji će raditi sve što mu kažu, a pre svega u vezi sa naftom.

Lavrov smatra da su „drske“ izjave da zemlje koje se nalaze izvan zapadne hemisfere, ne bi trebalo tamo da imaju ikakve interese. „Kakve su to drske izjave da zemlje izvan zapadne hemisfere ne mogu da imaju nikakve interese? A šta rade SAD? Pogledajte kartu — ’američke vojne baze‘ — ceo svet je okružen crvenim tačkama i svaka od njih sadrži prilično ozbiljne rizike“, zaključio je Lavrov.

Diplomatski izvor u Karakasu izjavio je ranije za Sputnjik da su dva ruska aviona stigla prošle nedelje na međunarodni aerodrom Majketija kod Karakasa sa grupom ruskih vojnika, koji će održati konsultacije sa predstavnicima Venecuele o vojno-tehničkoj saradnji. Prema izveštajima najvećih venecuelanskih medija, uključujući i televiziju NTN, u Karakas je došlo ukupno 99 ruskih vojnika, a avioni su takođe isporučili 35 tona tereta.

Po dolasku ih je dočekao načelnik Uprave za međunarodnu saradnju i integracije Venecuele Marijani Mata, načelnik specijalnih snaga policije Edgar Kolina Rejes i osoblje ruske Ambasade u Karakasu, tvrde mediji.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da se prebivanje ruskih stručnjaka u Venecueli reguliše međuvladinim sporazumom o vojno-tehničkoj saradnji između Moskve i Karakasa; Rusija ništa ne krši. Oni će ostati u zemlji „dokle god je to potrebno Vladi Venecuele“.

Huan Gvaido 23. januara se proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track