SA ANGELOM ODLAZI ZLATNO DOBA NEMAČKE: Vlada Nemačke u panici šta posle kraja mandata kancelarke Merkel!
Foto: EPA / CLEMENS BILAN

procene

SA ANGELOM ODLAZI ZLATNO DOBA NEMAČKE: Vlada Nemačke u panici šta posle kraja mandata kancelarke Merkel!

Planeta -

Angel Merkel odrađuje poslednji mandat na čelu njemačke vlade, a do kraja godine povući će se s mesta predsednice hrršćansko-demokratske unije (CDU).

S krajem njene političke karijere završiće i jedna politička era u Nemačkoj u Evropi, koja bi mogla biti obeležena velikim turbulencijama. Stoga se nemački zvaničnici pripremaju i za političke i za ekonomske rizike koji će nesumnjivo uslediti. Tim više što se i nemačka ekonomija nalazi na pragu krize.

Dok nemačka vlada predviđa da će to biti tek kratko usporavanje uoči ponovnog ekonomskog rasta sledeće godine, sve govori da se nemački zvaničnici tiho pripremaju za mnogo teže posledice. Zabrinuti su i politički lideri koji se spremaju da preuzmu ‘palicu’ od Merkel kada se ona povuče s dužnosti, a građane bi mogao uzdrmati ekonomski šok usred te političke tranzicije, piše Blumberg.

Ista agencija piše kako se nervoza vlade u Berlinu najjasnije vidi u riskantnom planu spašavanja Dojče banke njenim spajanjem sa domaćim konkurentskim Komercbankom.

Činjenica da su ministri spremni da se izlože kritikama zbog ukidanja 30.000 radnih mesta govori o tome koliko ozbiljno shvataju pretnju recesije, piše Blumberg dodajući kako vladajuća koalicija razmatra kako da olabavi ustavna ograničenja vladinih troškova.

“Postoji mnogo globalnih rizika za ekonomiju. Ako globalni rizici dodatno narastu, možda će to biti previše za održiv rast”, izjavio je član CDU-a i ekonomskog veća donjeg doma Bundestaga Mathijas Hajder.

Nemački ministar financija Olaf Šolc je prošle nedelje izjavio da je spreman da iskoristi sve raspoložive fiskalne instrumente kako bi stimulisao ekonomiju ako dođe do krize, ali je odbacio je mogućnost promene ustavnih pravila kako bi stavio i dodatna sredstva na raspolaganje. Dodao je da su najbolja priprema za razdoblje velike ekonomske neizvesnosti “dobre i stabilne finansije”.

Ministar je još u januaru prošle godine izjavio da su “zlatne godine za Nemačku završene”, ali tada ga je kancelarki Merkel blizak ministar privrede Peter Altmajer upozorio da takvim izjavama ne treba “potkopavati ekonomski zamah”.

U sličnom tonu, iz krugova bliskih kancelarki Merkel i sada stiže poruka: “Ne treba prevrtati čamac koji se već ljulja”.

Kurir.rs/ Net.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track