POČELA OFANZIVA NA TRIPOLI: Moćni general koji kontroliše pola Libije naredio trupama da krenu ka prestonici, čiste grad od terorista! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Halifa Haftar

POČELA OFANZIVA NA TRIPOLI: Moćni general koji kontroliše pola Libije naredio trupama da krenu ka prestonici, čiste grad od terorista! (VIDEO)

Planeta -

Libijska nacionalna vojska (ANL) Halife Haftara najavila je u sredu veče da priprema ofanzivu "čišćenja zapada Libije i glavnog grada Tripolija, od terorista i plaćenika".

General Ahad al-Mesmari, glasnogovornik ANL-a najavio je to na konferenciji za novinare u Bengaziju i dodao da se završavaju pripreme za vojnu operaciju.

Haftar je poziv objavio u videu naslovljenom "Operacija oslobađanja Tripolija".

Komandant istočnih libijskih snaga lojalnih Haftaru izjavio je ranije da su njegove jedinice uspostavile potpunu kontrolu nad gradom Garjanom, oko 100 kilometara južno od prestonice Tripolija.

U Tripoliju je šef Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fajez al-Saraj u saolpštenju upozorio na "eskalaciju i huškačke izjave".

Ta naftom bogata zemlja ima dve vlasti: GNA sa sedištem u Tripoliju uspostavljenu krajem 2015. na osnovu ugovora pod pokroviteljstvom UN-a i suparničku samoproglašenu vladu Halife Haftara na istoku zemlje koju kontroliše Libijska nacionalna vojska (ANL).

Medijska kanceralija ANL-a je ranije na Fejsbuku navela da se po odluci maršala Haftara više vojnih jedinica uputilo prema zapadu kako bi očistili teren od ostataka terorističkih grupa.

Taj tekst je popraćen video snimkom kolone više desetina vojnih vozila. Za sada nije bilo moguće proveriti smer njihovog kretanja.

Saraj je pozvao svoje protivnike, ne imenujući ih, da prestanu da prete i pozvao ih da pokažu mudrost i razum.

Kurir.rs/24 časa.hr

Foto: Youtube/Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track