RIJAD SPREMA VELIKI PROJEKAT: Grade 2 nuklearna reaktora, strane sile se nadmeću za posao vredan MILIJARDE
Foto: AP / Amr Nabil

raspisali tender

RIJAD SPREMA VELIKI PROJEKAT: Grade 2 nuklearna reaktora, strane sile se nadmeću za posao vredan MILIJARDE

Planeta -

Saudijska Arabija planira da 2020. godine raspiše tender u vrednosti od više milijardi dolara, kako bi konstruisali prvi od dva nuklearna reaktora, i trenutno razgovaraju sa dobavljačima uključujući i SAD.

Vodeći svetski proizvođač nafte želi da proširi svoje energetske izvore kako bi mogli da dođu do više sirovina za izvoz.

Iz te zemlje ističu da su njihove namere miroljubive, ali se, kako se navodi, treba osvrnuti na izjavu princa Muhameda bin Salmana, koji je 2018. godine rekao da će ako Iran razvije nuklearno oružje, to uraditi i Saudijska Arabija.

Firme SAD-a, Rusije Južne Koreje, Kine i Francuske trenutno pregovaraju sa Rijadom o snabdevanju reaktora.

Zvaničnici Arabije su ranije govorili da će izabrati dobavljača do kraja 2018. godine, zatim je rok odložen za 2019. godinu, i sada je rečeno da će tender biti izdat u 2020. godini.

Rijad će morati da potpiše sa Vašingtonom sporazum o miroljubivoj upotrebi nuklearne tehnologije, i da SAD žele ova naftom bogata država potpiše i Dodatni protokol Međunarodne agencije za atomsku energiju kako bi bili uvereni da nuklearna tehnologija neće biti korišćena u vojne svrhe.

Saudijska Arabija za sada ne želi da potpiše takav sporazum kojim bi izgubili mogućnost nabavke uranijuma ili prerade istrošenog goriva u budućnosti, što su potencijalni putevi prema nuklearnom oružju.

Susedni Ujedinjeni Arapski Emirati trenutno grade prvu nuklearnu elektranu u toj zemlji, dok Iran već ima takvu elektranu u pogonu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track