Najnovije vesti

JOŠ JEDAN SKANDAL! PROCURILI PODACI VIŠE OD 540 MILIONA KORISNIKA FEJSBUKA: Svako ko je posetio ovu stranicu, bio na meti!
Foto: AP / Thibault Camus

otkriveno tokom rutinske kontrole

JOŠ JEDAN SKANDAL! PROCURILI PODACI VIŠE OD 540 MILIONA KORISNIKA FEJSBUKA: Svako ko je posetio ovu stranicu, bio na meti!

Planeta

Detaljne informacije o više od 540 miliona korisnika Fejsbuka mesecima su bile javno vidljive, pokazala je istraga kompanije zadužene za bezbednost na internetu.

Kompanija Apgard (UpGuard) je tokom rutinske kontrole otkrila veliko skladište podataka na neobezbeđenom serveru Amazona koji je koristila jedna meksička firma za društvene mreže.

Najveći deo informacija koje su sadržale imena, komentare, reakcije i identifikacione brojeve bio je o posetiocima stranice "Kultura kolektiva" (Cultura Colectiva).

Ta stranica saopštila je da su podaci sakupljeni iz interakcije sa korisnicima.

Privatni podaci kao što su mejl adrese i lozinke nisu bile na pomenutom serveru, jer Kultura kolektiva nema pristup takvim informacijama o korisnicima.

Fejsbuk je saopštio da njegova pravila ne dozvoljavaju da se podaci sa te društvene mreže čuvaju u javno dostupnim bazama.

Fejsbuk je objavio da su podaci uklonjeni sa servera.

foto: AP

To je, podseća BBC, poslednji u nizu incidenta vezanih za otkrivanje poverljivih i ličnih podataka kompanije Fejsbuk.

Krajem marta, Fejsbuk je objavio da su zaposleni u toj kompaniji imali pristup šiframa oko 600 miliona korisnika.

U septembru prošle godine zbog bezbednosne greške procurile su informacije o 50 miliona korisnika ove društvene mreže, a početkom 2018. otkriveno je da je kompanija Kembridž Analitika sakupljala podatke miliona korisnika.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...