NATO USVOJIO STRATEGIJU ZA CRNO MORE: Podrška Ukrajini i Gruziji, ali cilj je samo jedan (VIDEO)
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

Jens Stoltenberg

NATO USVOJIO STRATEGIJU ZA CRNO MORE: Podrška Ukrajini i Gruziji, ali cilj je samo jedan (VIDEO)

Planeta -

Zemlje NATO-a postigle su saglasnost u vezi sa paketom mera o regionu Crnog mora, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Odobrili smo paket mera usmerenih na poboljšanje naše obaveštenosti o situaciji, kao i na povećanje podrške Gruziji i Ukrajini", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je naveo da se radi o obuci pomorskih snaga i obalske straže tih zemalja, posetama brodova, zajedničkim vojnim vežbama i razmeni informacija.

Generalni sekretar NATO-a podsetio je da se u ovom trenutku u Crnom moru nalazi jedna od grupa brodova NATO-a koja sprovodi manevre sa ukrajinskim i gruzijskim brodovima.

"Rusija je upotrebila silu kako bi ilegalno aneksirala Krim u Ukrajini i nastavlja da povećava vojne snage u regionu", rekao je Stoltenberg, još jednom pozivajući na oslobađanje uhapšenih ukrajinskih mornara.

Brodovi ukrajinske mornarice "Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Kapu" su 25. novembra, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinirali provokacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin skrenuo je pažnju na činjenicu da su brodovi nezakonito ušli u teritorijalne vode koje su bile ruske i pre prisajedinjenja Krima i nazvao incident beskrupuloznom igrom i zaoštravanjem situacije kako bi se suzbili politički protivnici aktuelnih kijevskih vlasti i ukazao na znake unapred pripremljene provokacije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track