Najnovije vesti

VOZILI SU SE BRODIĆEM, A ONDA JE IZ VODE ISKOČILA NEMAN: Ovo stvorenje se veoma retko viđa, snimili su je tek drugi put za 10 godina! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

mobi dik

VOZILI SU SE BRODIĆEM, A ONDA JE IZ VODE ISKOČILA NEMAN: Ovo stvorenje se veoma retko viđa, snimili su je tek drugi put za 10 godina! (VIDEO)

Planeta

Ogromni beli kit viđen je nedaleko od meksičke obale, a privukao je veliku pažnju ljubitelja životinja.

"Viđao sam albino životinje samo na slikama i dokumentarcima, ali nisam ni sanjao da ću videti albino kita uživo. Prvo smo mislili da je možda svetlo sivi kit, ali onda smo shvatili da je 100 odsto albino", rekao je Manuel Gonzales koji je prizor snimio sa svog broda.

Sve ih je podsetilo na knjigu "Mobi Dik".

Gonzales dodaje da je ovaj kit nema razloga da se plaši lokalnih ribara.

"Dok traje sezona kitova, niko ne peca. Lokalni ribari prestaju da pecaju, ali mogu dosta da zarade jer turisti dolaze da gledaju kitove", kaže.

Osim toga, pošto nema pecanja tokom nekoliko meseci, čim se vrate toj aktivnosti - biće više riba u moru.

Inače, albino kitovi izuzetno su retki. Bela boja posledica je genetske mutacije koja sprečava proizvodnju proteina koji su zaduženi za proizvodnju pigmenata.

Inače, veruje se da je ovaj isti kit koji su snimili Gonzales i njegovi drugovi, već viđen dva puta do sada. Prvi put to se dogodilo 2008. godine, kada je dobio nadimak "Galón de Leche", odnosno "Galon mleka".

Drugi put viđen je 2017, kada je uz njega plivao i mladunac, takođe albino kit. Njemu je dat nadimak "Costalito de Sal" ili "Mala vreća soli", jasna aluzija na boju kože.

Kurir.rs/Mirror Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...