Najnovije vesti

ČEKAJU ASANŽA I SA DUGIM CEVIMA: Policija i novinari ispred ambasade Ekvadora! Vikiliksu dojavljeno moguće izbacivanje i hapšenje! (FOTO)
Foto: EPA / Andy Rain, EPA

napeto

ČEKAJU ASANŽA I SA DUGIM CEVIMA: Policija i novinari ispred ambasade Ekvadora! Vikiliksu dojavljeno moguće izbacivanje i hapšenje! (FOTO)

Planeta

Britanske policijske vlasti rasporedile su danas naoružane pripadnike policije ispred ekvadorske ambasade u Londonu nakon što je na Tviter nalogu "Vikiliksa" objavljeno saznanje iz visokopozicioniranih izvora da bi osnivač ove organizacije Džulijan Asanž mogao da bude izbačen iz zgrade "u narednim satima ili danima", prenosi AP.

Agencija navodi da je u ambasadi, zgradi od crvene cigle sa belim ramovima prozora i balkonima, situacija mirna i da nijedan njen zvaničnik niti britanske vlasti nisu komentarisali status osnivača "Vikiliksa".

foto: EPA / Andy Rain

Iz londonske policije je, na novinarski upit o prisustvu naoružanih policajaca ispred ambasade Ekvadora, poručeno da nije bilo promena u policijskoj proceduri.

U saopštenju policije navedeno je da postoji aktivni nalog za hapšenje Asanža i da je policija "u obavezi da postupi po tom nalogu ukoliko on napusti ambasadu".

foto: EPA / Andy Rain

AP podseća da se svakodnevna policijska straža ispred ambasade ukinuta u oktobru 2015. nakon više od tri godine od njenog uspostavljanja kako bi se prešlo na ono što je policija nazvala "prikrivenim" delovanjem.

Asanž se u ekvadorskoj ambasadi nalazi bez prestanka od avgusta 2012, nakon što su tu sklonio iz straha da će ga britanske vlasti uhapsiti i izručiti SAD koje ga traže zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Andy Rain, EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...