BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Asanž može da napusti ambasadu kad god hoće
Foto: AP

veliki rizik od hapšenja

BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Asanž može da napusti ambasadu kad god hoće

Planeta -

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant je rekao da je Džulijan Asanž "slobodan čovek", i da kad god odluči, može da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

"On može da napusti ambasadu kad god poželi, i mi želimo da se situacija što pre reši", rekao je Hant.

Džeremi Hant
Džeremi Hantfoto: EPA / Kimmo Brandt

Britanske policijske vlasti rasporedile su danas naoružane policajce ispred ekvadorske ambasade u Londonu nakon što je na Tviter nalogu "Vikiliksa" objavljeno saznanje iz visokopozicioniranih izvora da bi osnivač ove organizacije mogao da bude izbačen iz zgrade "u narednim satima ili danima".

Iz londonske policije je poručeno da nije bilo promena u policijskoj proceduri.

foto: AP

Kažu da postoji aktivni nalog za hapšenje Asanža i da je policija "u obavezi da postupi po tom nalogu ukoliko on napusti ambasadu".

Svakodnevna policijska straža ispred ambasade ukinuta je u oktobru 2015. nakon više od tri godine od njenog uspostavljanja kako bi se prešlo na ono što je policija nazvala "prikrivenim" delovanjem.

foto: AP

Asanž se u ekvadorskoj ambasadi nalazi bez prestanka od avgusta 2012, nakon što su tu sklonio iz straha da će ga britanske vlasti uhapsiti i izručiti SAD koje ga traže zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track