HAOS KOD TRIPOLIJA! LIBIJA NA IVICI RATA! DRSKI GENERAL HAFTAR NEĆE DA PREGOVARA! VLADA: Odbranili smo aerodrom! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

PRETI IM GRAĐANSKI SUKOB

HAOS KOD TRIPOLIJA! LIBIJA NA IVICI RATA! DRSKI GENERAL HAFTAR NEĆE DA PREGOVARA! VLADA: Odbranili smo aerodrom! (VIDEO)

Planeta -

Komandant Libijske nacionalne armije feldmaršal Halifa Haftar odbio je predlog generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da održi sastanak sa predsednikom Vlade Fauzom Saradžom u Ženevi.

Kako navodi izvor katarske televizije, predsednik Vlade u Tripoliju, sa kojim je Gutereš održao sastanak u četvrtak u Tripoliju, pristao je da se sastane sa feldmaršalom uz uslov da se obustave borbe.

"Međutim, Haftar je odbio taj predlog", naglasili su diplomate.

Osim toga, televizija ukazuje da je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN u Libiji Gasan Salame upoznao Savet bezbednosti da je sastanak u Bengaziju Gutereša i Haftara bio „razočaravajući“, dok se feldmamaršal ponašao „drsko“. Emisar UN, prema tvrdnjama „Al Džazire“, izrazio je zabrinutost da bi „sukobi mogli da se prošire za predele Tripolija, na druge delove zemlje“. On je takođe potvrdio da ostaje u Libiji kako bi „doneo odluku o mogućem sazivu“ Opštenacionalne libijske konferencije pod okrilje UN koja je zakazana za 14-16. april u Gadamesu.

Ranije je na kraju zatvorene vanredne sednice SB UN o Libiji koju je sazvala Velika Britanija izražena zabrinutost situacijom u toj severnoafričkoj državi. Haftar je pozvan da izbegava oružani konflikt i ukazao na to da „vojno rešenje konflikta ne može biti“. Sastanak je trajao dva sata na kojem je preko video-linka iz Tripolija govorio Salame.

U međuvremenu, Libijska nacionalna armija je saopštila da su ušli u predgrađe Svani, na jugozapadu Tripolija. Vojska Haftara vodi ofanzivu na Tripoli istovremeno iz više pravaca.

Libijska vlada: Odbranili smo aerodrom od Haftara

Snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva saopštile su da su povratile kontrolu nad aerodromom Tripoli, koji je ranije osvojila vojska maršala Halifa Haftara, javila je televizija „El Arabija“.

Ranije je izvor blizak komandi vojske maršala saopštio za Sputnjik da je Haftarova vojska preuzela kontrolu nad aerodromom Tripoli. Portparol te vojske Ahmed el Mismari potvrdio je kasnije te informacije.

Mismari je rekao da vojska Haftara vodi ofanzivu na Tripoli istovremeno iz više pravaca, ali da još nije ušla u sam glavni grad. On je dodao da za sada ne može da navede datum završetka operacije, uzimajući u obzir uslove u kojima se ona odvija, ali je potvrdio da će se operacija nastaviti dok se ne izvrše svi postavljeni zadaci.

Međunarodni aerodrom Tripoli nalazi se na udaljenosti od 34 kilometra od glavnog grada Libije. Vazdušna luka nije operativna od 2014. godine. Nakon žestokih bitaka između različitih libijskih oružanih grupa na teritoriji aerodroma, izgoreo je deo zgrade terminala, a eksplozije granata nanele su značajnu štetu na pisti. Poslednjih godina je funkciju glavnog aerodroma Tripolija preuzeo vojni aerodrom Mitiga, koji se nalazi na 11 kilometara od Tripolija.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track