Najnovije vesti

BRITANIJA VEĆ IZDAJE PASOŠE BEZ NATPISA EVROPSKA UNIJA: Do kraja godine se vraćaju čuvene plave pasoše! (FOTO)
Foto: Twitter / SpinHBarone

bregzit

BRITANIJA VEĆ IZDAJE PASOŠE BEZ NATPISA EVROPSKA UNIJA: Do kraja godine se vraćaju čuvene plave pasoše! (FOTO)

Planeta

Britanski pasoši bez natpisa "Evropska unija" počeli su da se izdaju od 30. marta, saopštilo je danas britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer je istupanje te zemlje iz članstva u EU) bilo prvobitno predviđeno 29. marta.

Jedna Britanka je na Tviteru postavila pitanje ministarstvu pošto je dobila novi pasoš. Navela je da se iznenadila koricama pasoša koji više ne pokazuju pripadnost Velike Britanije Evropskoj uniji.

Ministarstvo je odgovorilo da su počeli da se izdaju pasoši bez termina "Evropska unija" ali da još nisu istrošene zalihe pasoša sa EU na koricama. Dodaje se da su obe verzije pasoša važeće.

Velika Britanija je trebalo da izađe iz Unije 29. marta, tačno dve godine od pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma koji predviđa početak procedure odlaska neke zemlje iz članstva u EU.

Zemlje članice EU su se još 1981. godine dogovorile da imaju pasoše istog formata, iste tamno crvene (bordo) boje, sa istim brojem stranica i natpisima kako bi se pojačao utisak pripadnosti istoj zajednici i olakšalo kretanje građana po drugim zemljama.

Britansko ministarstvo je navelo da će do kraja godine biti izdati pasoši sa nekadašnjom plavom bojom.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Twitter / SpinHBarone

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...