Najnovije vesti

KINEZI I RUSI IMAJU HIPERSONIČNE PROJEKTILE, A OVO JE AMERIČKI ODGOVOR: Supertop dolazi 2024. godine, a SAD ne žale pare u strahu od Moskve i Pekinga (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printskrin

opasno

KINEZI I RUSI IMAJU HIPERSONIČNE PROJEKTILE, A OVO JE AMERIČKI ODGOVOR: Supertop dolazi 2024. godine, a SAD ne žale pare u strahu od Moskve i Pekinga (VIDEO)

Planeta

Nakon svemirskih lasera kojima bi američka vojska trebalo da obara ruske i kineske projektile, Pentagon u novom budžetu predviđa dizajniranje novog oružja koje će gađati udaljene ciljeve, opet u Rusiji i Kini.

Da bi pogodio ciljeve u Rusiji i Kini, udaljene hiljadama kilometara od Sjedinjenih Država, Vašingtonu je potrebno oružje koje se razlikuje od konvencionalnog.

Hipersonični projektil i strateški top, koji praktično rade zajedno, su ono što američka vojska treba da uništiti kao planirane ciljeve u Rusiji i Kini, prenosi portal Breaking Defense.

Gigantski top će gađati ciljeve na puno većoj udaljenosti od bilo kog postojećeg ili proizvedenog oružja. Ideja nije nova i uporediva je s modernom verzijom “Debele Berte”, najvećeg i najsnažnijeg nemačkog topa u Prvom svetskom ratu.

I dok bi Pentagon za dizajn lasera Trampovih “galaktičkih snaga” trebalo da dobije 304 miliona dolara, za ostvarenje ovog cilja i stvaranje “Debele Berte 2.0” će Pentagon tražiti 228 miliona dolara samo u 2020. godini, a do 2024. godine, kako bi izradio prototip plana, potrošiće ukupno 1,18 milijardi dolara.

Odeljenje za istraživanje i razvoj Pentagona smatra da je ovo oružje “nužno” za neutralizovanje naprednih oružja Rusije i Kine i nada se da će ih strateški top otkriti i uništiti “čak pre nego što se lansiraju”.

Breaking Defense naglašava da Moskva i Peking naporno rade na tome kako da pogode neprijateljske ciljeve i SAD se suočavaju s tom situacijom, što je noćna mora za Vašington. Raketni lanseri američke vojske i kamuflirani topovi su verovatno jedina oružja na koje SAD mogu da računaju.

Sama Amerika je svesna da je njen uticaj u padu, ne samo u Evropi, nego i u drugim delovima sveta, pa je tako američka vlada predstavila svoju novu strategiju za Afriku kako bi pokušala da spreči Rusiju i Kinu da steknu ekonomske i političke prednosti na tom kontinentu.

Rusija i Kina su među zemljama koje su najviše napredovale poslednjih godina, popunjavajući vakuum koji je Vašington ostavio u različitim delovima sveta. Uz sve to, dve pretnje Sjedinjenim Državama, kako ih vidi Vašington, svoja hipersonična i moderna oružja su već dizajnirali i ubrzo će biti u službi u oružanim snagama, a postoje velike verovatnoće da ih neke jedinice već poseduju.

Hoće li američki svemirski laseri, hipersonični projektili i strateški dalekometni topovi biti dizajnirani čak kao prototip do 2024. godine, videćemo. U svakom slučaju, Odeljenje za istraživanje i razvoj Pentagona će i u budžetu za 2020. godinu dobiti važan deo sredstava, a ako se sve završi kao s nekim prethodno otkazanim projektima, neće se dogoditi ništa. Sledeći vojni budžet će biti veći, a dug zemlje će se bližiti rekordnom nivou od 30.000 milijardi dolara.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...