PENTAGON JE JEDAN OD  CENTARA AMERIČKE MOĆI: Ova petougaona tvrđava, simbol  oružanih snaga SAD, bila META TERORISTIČKOG NAPADA 11. septembra, a njene zidine i danas kriju brojne TAJNE! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

najveća poslovna zgrada na svetu

PENTAGON JE JEDAN OD CENTARA AMERIČKE MOĆI: Ova petougaona tvrđava, simbol oružanih snaga SAD, bila META TERORISTIČKOG NAPADA 11. septembra, a njene zidine i danas kriju brojne TAJNE! (VIDEO)

Planeta -

Glavnog štaba Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država poznatija kao Pentagon simbol je Oružanih snaga SAD i posle 76 godina postojanja privlači pažnju javnosti. Posle Bele kuće, smatra se još jednim centrom američke moći.

Pentagon je najveća poslovna zgrada na svetu po površini, sa oko 600.000 kvadrata, od kojih se 340.000 m² koristi kao kancelarijski prostor. Ima oblik petougaonika (zbog čega je i dobila ime „Pentagon“).

Kompleks obuhvata i centralni trg od pet hektara koji takođe ima oblik petougaonika i koji je poznat i pod neformalnim nazivom „nulta tačka“ ("ground zero"), koji datira iz vremena Hladnog ratakada je postojala pretpostavka da bi upravo ova lokacija mogla biti meta jednog ili više nuklearnih projektila Sovjetskog Saveza u slučaju izbijanja nuklearnog rata.]Smatra se jednim od centara američke moći.

Pentagon je bio meta terorističkog napada 11. septembra 2001. godine kada se "boing 757-223" Amerikan erlajnsa na letu 77, koga su preoteli teroristi, zabio se u zapadno krilo zgrade. tada je poginulo 189 ljudi (5 terorista, 59 putnika i članova posade i 125 zaposlenih u zgradi). Godine 2008. Pentagon je otvorio memorijalni prostor koji je posvećen žrtvama terorističkog napada. U njemu se nalaze 184 klupe, a na svakoj je ispisano ime jedne žrtve.

Iako se o njoj dosta zna mnogi kažu da ova tvrđava i dan danas krije brojne tajne. Zgrada je izgrađena u rekordnom roku i to za manje od dve godine u jeku Drugog svetskog rata. Izgradnja je počela 11. septembra 1941. godine, a završena je 15. januara 1943, odnosno u toku Drugog svetskog rata. Zgradu je projektovao američki arhitekta Džordž Bergstrom, a izgradio ju je grad Filadelfija.

U zgradi nije bilo liftova u početku, a pošto je građena u jeku rasne segregacija pravljeni su posebni toaleti za pripadnike bele, a posebni za pripadnike crne rase. Zbog toga u Pentagonu danas postoji čak 284 toaleta.

Pentagon ima oko 23.000 zaposlenih (vojnici i civili), a oko 3.000 članova osoblja radi u samoj zgradi. Sastoji se od pet spratova, dva nivoa u suterenu i pet prstenastih hodna, čija je ukupna dužina na svakom nivou oko 28,2 kilometara. I pored svega toga, potrebno je manje od 7 minuta hoda između bilo koja dva mesta u zgradi.

Pentagon čuva brojne tajne, a nedavno je otkriveno da je u toku pet godina sprovodio tajni program istraživanja o NLO, koji je okončan 2012. godine kada su američki zvaničnici odbrane rešili da se više fokusiraju na druge prioritetnije programe. Za program nazvan "Napredni program za identifikaciju pretnji iz svemira" u tajnosti je odvajano 22 miliona dolara godišnje.

Prema pisanju pojedinih medija u zgradi se nalazi tajni apartman. Pentagon godišnje poseti više od 100.000 turista.

Kurir.rs

Foto printscreen Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track