KRVAVA BITKA ZA TRIPOLI: Vlada pokrenula operaciju VULKAN GNEVA! Tenkovi na ulicama, leševi na sve strane! Stradala 21 osoba! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Twitter

KONTRAOFANZIVA

KRVAVA BITKA ZA TRIPOLI: Vlada pokrenula operaciju VULKAN GNEVA! Tenkovi na ulicama, leševi na sve strane! Stradala 21 osoba! (VIDEO)

Planeta -

Najmanje 21 osoba je poginula, a 90 je ranjeno u sukobima u blizini Tripolija, saopštila je sinoć međunarodno priznata vlada Libije.

Prethodno, UN su pozvale zaraćene strane na dvočasovni prekid vatre kako bi se žrtve i civili evakuisali, ali je uprkos tome sukob nastavljen, javio je "Bi-Bi-Si".

Snage pod komandom vlade u Tripoliju, koju priznaju Ujedinjene nacije, objavile su da započinju operaciju "Vulkan gneva" za odbranu prestonice Libije. Portparol ovih snaga nije izneo više detalja o operaciji koja je odgovor na ofanzivu trupa pod komandom Kalife Haftara, vođe samoorganizovane Libijske nacionalne armije.

Kako navodi BBC, među poginulima je i jedan lekar Crvenog krsta.

Najžešće borbe odigrale su se noćas na međunarodnom aerodromu 15 kilometara od Tripolija, gde je Kalif Haftar proglasio da je zauzeo područje koje je do tada pripadalo snagama vlade.

Lider međunarodno nepriznate administracije i Libijske nacionalne armije (LNA), Kalifa Haftar saopštio je da je sukobima ubijeno 14 vojnika LNA. Haftar je u četvrtak objavio da pokreće ofanzivu na Tripoli, što je dovelo do obnavljanja sukoba u Libiji. Premijer Fajez Seraj je optužio Haftara da želi da izvede državni udar i upozorio da će mu odgovoriti silom. BBC navodi i da su uprkos borbama zapadne zemlje počele da evakuišu svoje osoblje iz Libije.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track