ŠATOR IM JE BIO ISEČEN, A NJIH SU NAŠLI GOLE U SNEGU: Rusija ponovo otvara slučaj star 60 godina, OVO JE NAJVEĆA MISTERIJA SOVJETSKOG SAVEZA (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

NE ZNA SE KAKO SU STRADALI PLANINARI

ŠATOR IM JE BIO ISEČEN, A NJIH SU NAŠLI GOLE U SNEGU: Rusija ponovo otvara slučaj star 60 godina, OVO JE NAJVEĆA MISTERIJA SOVJETSKOG SAVEZA (VIDEO)

Planeta -

Ruska policija ponovo otvara slučaj "Djatlov prelaz" kako bi se konačno razrešile sve teorije o misterioznoj smrti devet planinara iz 1959. godine.

Naime, u dubokoj hladnoći severnog Sovjetskog Saveza u februaru 1959. godine, devet planinara prenoćilo je u kampu pod vrhom planine Ural, poznatim kao Planina smrti.

Vođa puta bio je tada iskusni planinar Igor Djatlov, po kojem su i nazvali kamp u kome su boravili. Međutim, jedne noći, napustili su kamp i krenuli prema uralskom vencu, ne znajući da se niko od njih neće vratiti živ.

Kako se osam muškaraca i dve žene nisu vratili ni dve nedelje posle planiranog datuma povratka podignuta je uzbuna, a njihova tela su kansije pronađena razbacana po snegu, polugola i bosa.

foto: Youtube/Printscreen

Iako se pretpostavlja da su verovatno umrli od smrzavanja, ono što je prouzrokovalo njihovu smrt ostala je velika misterija moderne ere. Njihov šator je bio nožem isečen iznutra, prekriven snegom. Bio je prazan, i u njemu su bile cipele svih članova ekspedicije i odeća većine njih. Izgledalo je da su otišli u žurbi.

Do danas nije jasno zašto su izašli goli na minus 30 stepeni.

"Sve smrti nekako su povezane s prirodnim fenomenima. Iako je prošlo 60 godina otkako su pronađena tela s tako čudnim položajima i povredama, ljudi su još željni odgovora", izjavio je Aleksander Kurenoj, portparol ruskog tužioca.

Postoje brojne teorije o smrti ruskih planinara, od onih koje su moguće do raznih izmišljotina. Čak i Rusi priznaju da samo među njima postoji 75 teorija koje govore o tom kobnom događaju iz 1959. godine.

Tužilaštvo Rusije kaže da će se držati tri teorije. Odustalo se od bilo kakvog krivičnog objašnjenja s obzirom na to da ne postoiji nijedan dokaz za takvu verziju priče. Iz Tužilaštva su uvereni kako je planinare ubila lavina, snežna ploča ili uragan.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track