Najnovije vesti

ARHEOLOZI U EMISIJI UŽIVO NAIŠLI NA VELIKO OTKRIĆE: U sarkofagu starom 2.500 godina pronašli neverovatno očuvane mumije (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

FENOMENALAN PRONALAZAK

ARHEOLOZI U EMISIJI UŽIVO NAIŠLI NA VELIKO OTKRIĆE: U sarkofagu starom 2.500 godina pronašli neverovatno očuvane mumije (VIDEO)

Planeta

Na drevnom groblju južno od Kaira pronađena je mumija visokog sveštenika, stara 2.500 godina.

Egiptolog Zahi Havaš i njegov tim otvorili su tri zapečaćena sarkofaga. U jednom od njih se nalazila dobro očuvana mumija moćnog sveštenika, umotanog u lan, sa zlatnom statuom boginje Izide.

U preostalim sarkofazima tim je pronašao žensku mumiju ukrašenu plavim perlama i oca u porodičnoj grobnici.

foto: Youtube/Printscreen

Pronalazak je otkriven uživo na kanalu Diskaveri u nedelju. Tim je na groblju u Minji takođe pronašao retku voštanu glavu. Arheolozi su otkrili lokalitet pre godinu i po dana, a iskopavanja se nastavljaju.

"Stvarno verujem da ovaj lokalitet treba pretraživati najmanje u narednih 50 godina", rekao je Havas dan pre otvaranja sarkofaga. On očekuje da na tom mestu bude otkriveno još grobova.

Havaš je podsetio da je 1927. na tom području pronađen ogroman sarkofag od krečnjaka koji je smešten u Egipatski muzej u Kairu, ali da je lokalitet posle toga zaboravljen.

Međutim, pre dve godine, neovlasćeni kopač je uočen na lokalitetu, što je bio znak arheolozima i iskopavanje je počelo, rekao je Havaš.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...