SAKAŠVILI PORUČIO POROŠENKU: Ako si stvarno toliko hrabar pusti me u Ukrajinu! Vrati mi pasoš!
Foto: Facebook / AP / Efrem Lukatsky

video poruka

SAKAŠVILI PORUČIO POROŠENKU: Ako si stvarno toliko hrabar pusti me u Ukrajinu! Vrati mi pasoš!

Planeta -

Bivši predsednik Gruzije i bivši guverner ukrajinskog regiona Odese Mihail Sakašvili pozvao je aktuelnog predsednika Ukrajine Petra Porošenka da mu vrati ukrajinsko državljanstvo pre drugog izbornog kruga u Ukrajini, navodeći da će time pokazati da zaista želi promene u zemlji.

"Izazivam te da obnoviš zakon, da mi vratiš ukrajinski pasoš i pustiš me u Ukrajinu. Ako se ne bojiš, ako si zaista toliko hrabar i ako si se odlučio za promenu, onda imaš priliku da to učiniš", rekao je danas Sakašvili u video obraćanju na Fejsbuku, preneo je TASS.

Sakašvili je dodao i da neće Porošenku ostaviti previše vremena da o tome razmisli, ali je napomenuo da ima još dovoljno vremena da to učini pre drugo kruga.

"Čekam tvoju odluku, Petre Aleksejeviću", poručio je Sakašvili.

Sakašvili je bio predsednik Gruzije u dva navrata od januara 2004. do novembra 2007. i od januara 2008. do novembra 2013. Maja 2015. dobio je ukrajinsko državljanstvo zbog čega je izgubio gruzijsko državljanstvo odlukom gruzijskog predsednika.

Potom je bio guverner regiona Odesa, ali kasnije se povukao sa te funkcije.

Jula 2017. ukrajinski predsednik Petro Porošenko mu je ukinuo ukrajinsko državljanstvo pod izgovorom da je svesno dao lažne informacije da bi dobio državljanstvo. Februara 2018. ukrajinske vlasti su ga proterale u Poljsku.

Ukrajinska državna granična služba zabranila je Sakašviliju da uđe u zemlju do 2021. godine. On je, međutim, izjavio da nikada neće prestati da pokušava da se vrati u Ukrajinu.

Sakašvili je obećao da će se vratiti u Ukrajinu 1. aprila, odmah nakon prvog kruga predsedničkih izbora, ali je promenio mišljenje. On je 31. marta pozvao ukrajinski narod da glasa za komičara Vladimira Zelenskog, koji je osvojio najveći broj glasova u prvom izbornom krugu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Facebook, AP / Efrem Lukatsky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track