PUTINOVI RAZARAČI STIGLI DO DUTERTEA: Rusija širi uticaj u Aziji!
Foto: Asošijejted Pres

sigurna luka

PUTINOVI RAZARAČI STIGLI DO DUTERTEA: Rusija širi uticaj u Aziji!

Planeta -

Dva ruska ratna broda i tanker uplovili su u luku u Manili usred pojačanih tenzija u Južnom kineskom moru.

Saradnja pre svega... Rodrigo Duterte i Vladimir Putin
Saradnja pre svega... Rodrigo Duterte i Vladimir Putinfoto: EPA

MANILA - Dva ruska razarača i tanker uplovili su u luku u Manili u okviru prijateljske posete Filipinima.

Do posete dolazi usred pojačanih tenzija u Južnom kineskom moru.

Spor s Kinom

Razarači "Admiral Tribuc" i "Admiral Vinogradov", čija je specijalnost pronalaženje i uništavanje podmornica, uplovili su u luku u pratnji velikog tankera "Admiral Irkut", prenela je filipinska novinska agencija. Ovo je drugi put od početka godine da ruski vojni brodovi dolaze na Filipine, što dovoljno govori o dobroj saradnji predsednika Vladimira Putina i Rodriga Dutertea.

- Cilj posete je promocija mira, stabilnosti i pomorske saradnje - prenose lokalni mediji.

USKORO VEŽBA SA SAD Dolazak ruskih brodova u Manilu povezan je i sa velikom vojnom vežbom nazvanom "Balikatan", koju zajedno izvode filipinska i američka armija, a koja počinje 12. aprila. U njoj će učestvovati više od 7.500 vojnika obe zemlje, a biće angažovani u stelt bombarderi F-35B, za koje Pentagon tvrdi da su najbolji na svetu. U vežbi će biti korišćena bojeva municija.

Očekuje se da će Putin i Duterte u julu ove godine potpisati sporazum o pomorskoj saradnji koji predviđa organizovanje zajedničkih vojnih vežbi i reciprocitetan odnos u posetama ratnih brodova. Zanimljivo je da je Rusija poslednjih godina pojačala i saradnju sa Kinom kako u ekonomskom tako i u vojnom smislu, učestvujući u zajedničkim vojnim vežbama. Kina i Filipini polažu pravo na veći deo Južnog kineskog mora. Kina je čak izgradila i nekoliko veštačkih ostrva koje je pretvorila u pomorske baze. Vlasti u Manili tvrde da je krajem prošle nedelje nekoliko stotina kineskih brodova, uključujući i vojne, okružilo filipinsko ostrvo Titu.

Samoubilačke misije

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte upozorio je Kinu da ostavi ostrvo na miru zapretivši upotrebom armije u slučaju kineske agresije.

- Bolje je da budemo prijatelji. Ne dirajte ovo ostrvo. Ako prvi krenete, to je druga priča. Narediću mojim vojnicima da se pripreme na samoubilačke misije - rekao je Duterte.

Osim Kine i Filipina, pravo na pojedina ostrva u Južnom kineskom moru tvrde da imaju još i Vijetnam, Malezija i Bruneji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja