ZNALI SMO DA SE GLEČERI TOPE, ALI NE I DA ĆE NJIHOV KRAJ BITI U OVOM VEKU: Naučnici otkrili poražavajuću sudbinu planete! KRAJ je bliži nego što smo mislili!
Foto: EPA / Anthony Anex

nezaustavljivo

ZNALI SMO DA SE GLEČERI TOPE, ALI NE I DA ĆE NJIHOV KRAJ BITI U OVOM VEKU: Naučnici otkrili poražavajuću sudbinu planete! KRAJ je bliži nego što smo mislili!

Planeta -

Glečeri se na Zemlji tope zbog globalnog zagrevanja mnogo brže nego što su to ranije naučnici mislili, navodi se u najnovijoj studiji.

Glečeri svake godine izgube 369 milijardi tona snega ili leda, što je skoro polovina teritorije Severne Amerike.

Direktor svetskog centra za kontrolu glečera (World Glacier Monitoring Service) sa Univerziteta u Cirihu Mihael Cemp izjavio je da je nova studija do sada najobuhvatnije istraživenje o glečerima.

foto: EPA / NASA / Linette Biosvert

Prema toj studiji objavljenoj u najnovijem broju časopisa Nejčer (Nature), navodi se da su glečeri od 2013. godine izgubili oko 13 odsto ukupne mase.

Glečeri se tope pet puta više nego '60-ih godina, navodi se u studiji i dodaje da globalno zagrevanje planete utiče na povećanje nivoa mora zbog topljenja leda.

foto: EPA / JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Međutim, pored toga, topljenje glečera može da destabilizuje i planinske grebene, a na određenim mestima na planeti, kao na primer u peruanskim Andima, glečeri su važan izvor vode i domaćinstva zavise od njih u sušnim sezonama.

Poredeći brzinu i stepen topljenja sa preostalim volumenom leda, naučnici su došli do poražavajućeg zaključka da će glečeri u pojedinim regionima poput evropskih Alpa, Novog Zelanda i zapadne Kanade nestati u ovom veku.

"Ali iza tog se krije još jedna loša poruka, a to je da se u nekim regionima, poput kanadskog Arktika, otapanje glečera tek "zahuktava" što znači da će oni nastaviti da podižu nivo mora i nakon 2.100. godine" naveo je Ceman.

Kurir.rs / CNN, Beta

Foto: EPA / Anthony Anex

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track