Najnovije vesti

OTKAZ ZBOG PRIJATELJSTVA SA ASANŽOM: Službenik ambasade Ekvadora u Londonu otpušten zbog osnivača Vikiliksa
Foto: EPA / Andy Rain, EPA

ŠUT KARTA

OTKAZ ZBOG PRIJATELJSTVA SA ASANŽOM: Službenik ambasade Ekvadora u Londonu otpušten zbog osnivača Vikiliksa

Planeta

Vlada Ekvadora otpustila je jednog zvaničnika iz ambasade u Londonu koji je optužen da je održavao bliske veze sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensia je na radiju Demokratija rekao da je u pitanju državni službenik koji je "radio u veoma bliskom odnosu" sa Asanžom.

On nije naveo viđe informacija o slučaju, preneo je AP.

Kako se navodi, do otpusta službenika je dođlo nakon porasta tenzija između Ekvadora i Asanža.

AP je preneo da je Ekvador nedavno optužio Vikiliks da je pomogao u objavljivanju ličnih dokumenata predsednika te države Lenina Morena.

Moreno je ranije rekao da Asanž nema pravo da "hakuje privatne naloge ili telefone" i da ne može da se meša u politiku drugih zemalja, naročito onih koje imaju "prijateljske odnose" sa Ekvadorom, javlja Rojters pozivajući se na intervjuu koji je Moreno dao lokalnim medijima.

foto: AP

Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, a zatražio ga je kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj, čije su vlasti želele da ga ispitaju u okviru istrage o seksualnom napadu.

Od istrage se kasnije odustalo, ali Asanž stahuje da bi mogao da bude izručen SAD, gde je Vikiliks predmet istrage saveznih tužilaca.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...