KO JE MISTERIOZNI GADAFIJEV GENERAL KOJI OSVAJA LIBIJU? Povezan i sa CIA i sa Rusima, a evo zašto ga se pukovnik odrekao! (VIDEO)
Foto: EPA

POVEO MARŠ NA TRIPOLI!

KO JE MISTERIOZNI GADAFIJEV GENERAL KOJI OSVAJA LIBIJU? Povezan i sa CIA i sa Rusima, a evo zašto ga se pukovnik odrekao! (VIDEO)

Planeta -

U Libiji su prošle nedelje obnovljeni sukobi kada je Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Halifom Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, gde kontrolu ima međunarodno priznata vlada, predvođena Fajezom Sarajem.

Haftarova odluka da pokrene "marš na Tripoli", kako ga je opisao u svojoj zapovesti vojsci, bila bi dovoljno zabrinjavajuća i sama po sebi, ali je još alarmantnije to što je Haftar izdao ovu naredbu za dok se u Tripoliju nalazio generalni sekretar UN Antonio Guteres i neposredno pred zakazanu mirovnu konferenciju pod pokroviteljstvom UN.

Halifa Haftar je rođen 1943. u istočnom gradu Ajdabija, a školovao se na Vojnoj akademiji od 1964. do 1966. Nakon toga je otišao na specijalnu vojnu obuku u Sovjetski Savez i u Egipat. 1969. je bio deo grupe od nekih 70 vojnih oficira koji su izvršili državni udar i srušili kralja Idrisa i ukinuli monarhiju. Na čelu pučista je bio pukovnik Muamer Gadafi. Haftar, koji je učestovao u libijskom kontingentu u izraelsko-arapskom ratu 1973. i sam je unapređen u pukovnika 1980.

Gadafijev verni general kojeg se ovaj odrekao jer je zarobljen u Čadu

Ali rat između Libije i Čada doveo je i do njihovog ličnog sukoba, koji je potrajao sve do Gadafijeve smrti. Libijska vojska je u početku imala uspeha u ovom ratu, zahvaljujući razjedinjenosti čadskih frakcija i boljem naoružanju, ali 1987. je, nakon ujedinjenja čadskih provladinih snaga i podrške u naoružanju od strane Francuske i SAD, doživela žestok poraz. Nije joj pomoglo ni navodno korišćenje bojnog otrova na kraju rata, prema optužbama čadske vlade. Haftar je u sklopu ovog poraza zarobljen, zajedno sa stotinama svojih vojnika. Gadafi ga se tada u besu odrekao.

Umesto Libije, Haftara i njegove vojnike spasla je američka CIA i izvukla ih u Zair (današnji Kongo). Haftar je prvo osnovao Nacionalni front za spas Libije i iz Zaira pokušao da organizuje puč ili pobunu protiv Gadafija, ali pošto ih je zairska vlada proterala, CIA je Haftaru i njegovim vojnicima ispregovarala dobivanje azila u SAD.

Od saradnika CIA do ruskog partnera u Libiji

Haftar je predvodio neuspeli ustanak protiv Gadafija 1996, posle čega se vratio u SAD, gde je do 2011. živeo u Virdžiniji, sarađujući dalje s CIA i pokušavajući da organizuje rušenje Gadafija. Stoga nije čudno da je 2011. nakon što je u toj zemlji u sklopu Arapskog proleća izbila revolucija, otišao u Libiju i pridružio se pobunjenicima. Brzo je postavljen za zapovednika kopnenih snaga i postao je treći glavni čovek pobunjeničkog saveza.

foto: EPA

Gadafi je, podsetimo, u oktobru te godine vojno poražen, a zatim i uhvaćen pri pokušaju bega i brutalno linčovan. No dve i po godine kasnije, general Haftar napravio je još jedan zaokret u svojoj dugoj i živopisnoj karijeri. 2014. obratio se uživo naciji i proglasio raspuštanje Generalnog nacionalnog kongresa (GNC), koji je formiran nakon prvih parlamentarnih izbora 2012. kao ustavotvorna skupština s mandatom od dve godine, ali je jednostrano produžio svoj mandat.

Haftara je 2017. navodo, Rusija počela da snabdeva naoružanjem, i to nakon što se dvaput susreo s Rusima: prvi put u Moskvi, a potom i na palubi ruskog nosača aviona Admiral Kuznjecov koji je doplovio pored obale Libije.

Ima 75 godina, prošle godine navodno preživeo moždani udar, ali želi da vlada Libijom?

Zanimljivo je i da su prošle godine francuski mediji izvestili da je Haftar preživeo težak moždani udar i da je prebačen na lečenje u Pariz. No LNA je tada demantovao ove "lažne vesti", tvrdeći da je njihov zapovednik zdrav.

Kurir.rs

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track