MOŽE ODLAGANJE BREGZITA, ALI UZ OVE USLOVE: EU popušta Britaniji, a evo kako štite sebe!
Foto: EPA

PO DRUGI PUT

MOŽE ODLAGANJE BREGZITA, ALI UZ OVE USLOVE: EU popušta Britaniji, a evo kako štite sebe!

Planeta -

Lideri Evropske unije odobriće britanskoj premijerki Terezi Mej da po drugi put odloži Bregzit, ali bi od nje mogli da zatraže da prihvati znatno duži period za izlazak iz Unije pošto Francuska insistira na uslovima kojima bi se ograničile šanse Londona da ugrozi blok, javlja Rojters.

Britanska premijerka razgovarala je u utorak u Berlinu i Parizu sa kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Emanuelom Makronom o izasku Britanije iz bloka i, mada nije jasno šta je dogovoreno, nacrt zaključaka za današnji hitan samit EU ukazuje da će Britaniji biti omogućeno još jedno odlaganje izlaska, ali pod određenim uslovima.

"Ujedinjeno Kraljevstvo omogućiće ostvarivanje zadataka Unije i uzdržaće se od bilo kakvih mera koje bi mogle da ugroze postizanje ciljeva Unije", navodi se u nacrtu zaključaka u koji je Rojters imao uvid.

Britanska agencija napominje da bi Britanija, kao punopravna članica EU, u teoriji mogla da stavi veto na bilo kakvu veliku političku odluku.

U međuvremenu, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je za BBC da bi EU trebalo da razmotri da ponudi Britaniji "fleksibilan izlazak" za najviše godinu dana, uz mogućnost da Uniju napusti i ranije, ukoliko parlament ratifikuje sporazum.

On je u pismu liderima EU naveo da ima malo razloga da veruje da će sporazum o Bregzitu biti odobren do 30. maja, kada ističe rok za produžetak Bregzita koji je Tereza Mej zatražila.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track