Najnovije vesti

POGLEDAJTE NAJVEĆI AERODROM NA SVETU OD 12 MILIJARDI DOLARA: Prostiraće se na 76 miliona kvadrata i primati 200 miliona putnika godišnje (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Lefteris Pitarakis

građevinsko čudo

POGLEDAJTE NAJVEĆI AERODROM NA SVETU OD 12 MILIJARDI DOLARA: Prostiraće se na 76 miliona kvadrata i primati 200 miliona putnika godišnje (FOTO, VIDEO)

Planeta

ISTANBUL, 10. aprila (Tanjug) - Novi međunarodni aerodrom Istanbul moći će da primi 200 miliona putnika godišnje, kada bude potpuno završena poslednja faza izgradnje, prenose hrvatski mediji.

1 / 9 Foto: EPA/Erden Sahin

 

Time će postati najveća svetska vazdušna luka po broju putnika.

Planirane su četiri faze izgradnje, pa bi aerodrom trebalo da bude završen do 2025, a ukupni troškovi bi iznosili oko 12 milijardi dolara.

Novi aerodrom prostire se na 76 miliona metara kvadratnih i trenutno može da primi i 90 miliona putnika godišnje.

 

Prvi let s aerodroma Istanbul bio je u oktobru 2018. godine, ali je tek sada u potpunosti završena prva faza izgradnje te vazdušne luke, odnosno otvorene su tri piste i terminal površine 15 miliona metara kvadratnih.

 

Na novom aerodromu "đuti fri" prodavnice prostiraće se na 55.000 metara kvadratnih, imaće sedam odeljaka s razlicitim tematikama, ukljucujući "Modni vrt", "Porodičnu palatu" i "Plažu stila", kao i hotel "Yotel" sa 451 sobom.

Aerodromski kontrolni toranj udaljen je oko 35 kilometara od turskog najvećeg grada, a izgledom podseća na lalu, cvet koji je vrlo popularan u turskoj kulturi.

Sa planiranih 200 miliona putnika ovaj aerodrom će prestići trenutno najprometniji "Hartsfield-Jackson" u Atlanti koji godišnje primi oko 107 miliona putnika.

 

Aerodrom Ataturk u Istanbulu, koji se smatrao jednim od najprometnijih na svetu sa 70 miliona putnika godišnje, zvanično je prestao da radi 6. aprila ove godine.

Svi komercijalni letovi prebačeni su na novu međunarodnu vazdušnu luku u Turskoj, Aerodrom Istanbul.

 

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Lefteris Pitarakis)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...