PAKLENIH 48 SATI NA PACIFIKU:  Da su Rusi i Kinezi došli do olupine ovog američkog aviona, Vojska SAD se skoro ne bi oporavila!
Foto: AP / Kyodo News

jurnjava po pacifiku

PAKLENIH 48 SATI NA PACIFIKU: Da su Rusi i Kinezi došli do olupine ovog američkog aviona, Vojska SAD se skoro ne bi oporavila!

Planeta -

Američka vojska je očajnički pokušavala da pronađe olupinu japanskog F-35A stelt lovca koji se srušio u Pacifiku, pre nego što ih Rusi ili Kinezi preteknu.

Delovi repa ovog najsofisticiranijeg aviona su bili pronađeni nakon što je tokom trenažnog leta nestao sa radara na oko 136 kilometara od japanske obale. Kasnije je potvđeno da je olupina nađena.

U potragu za ostacima aviona, za koji se veruje da se nalazi na dubini od 5.000 metara, bilo je uključeno je 8 brodova i 7 aviona uključujući i američki patrolni avion P-8 Orion. Pilot aviona još nije nađen.

foto: AP / Kyodo News

Međutim stručnjaci su danas upozorili da bi Rusi i Kinezi mogli da dođu do olupina ovog aviona kako bi otkrili njegove tajne.

Tom Mur, bivši visoki zvaničnik američkog Senata iz Odbora za spoljne poslove, napisao je na Tviteru: "Nema cene na ovom svetu koju Kina i Rusija nisu spremne da plate da se dočepaju nestalog japanskog F-35, ako ikako mogu".

foto: AP / Kyodo News

Veruje se da su Kina i Rusija mogle da krenu sa svojim naprednim podmornica u pretraživanje dna okeana kako bi se domogle vitalne tehnologije. Stručnjaci su upozorili da bi delovi ovog mlaznog aviona lako mogli da se ponovo naprave da je olupina pronađena pre američkih ili japanskih timova za potragu.

foto: AP / Kyodo News

Korist za Ruse ili Kineze ukoliko bi uspeli prvi da pronađu delove aviona ili celu olupinu zavisila bi od toga, upozoravaju stručnjaci, koliko je oštećeno ono što nađu.

"Opšti oblik i njegove karakteristike i performanse su dobro poznati, tako da na tom polju ne bi dobili mnogo, ali delovi radara i drugih senzora bi bili njihova glvna meta za pronalaženje, pa i ponovni pokušaj proizvodnje - obrnutog inženjeringa" rekao je jedan ekspert za borbenu avijaciju.

Kurir.rs / Daily mail

Foto: AP / Kyodo News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja