PRVO BOB DILAN PA MILOŠ ZEMAN: Prvo putovanje slovačke predsednice je tradicionalna poseta Pragu, ali samo na koncert! Češki predsednik će sačekati Zuzaninu inauguraciju!
Foto: EPA / Martin Divisek

privatno

PRVO BOB DILAN PA MILOŠ ZEMAN: Prvo putovanje slovačke predsednice je tradicionalna poseta Pragu, ali samo na koncert! Češki predsednik će sačekati Zuzaninu inauguraciju!

Planeta -

Novoizabrana slovačka predsednica Zuzana Čaputova prisustvovavala je sa svojim partnerom u utorak koncertu američkog pevača Boba Dilana u Pragu.

Nedelju i po dana nakon što je izabrana Čaputova je doputovala u Prag redovnim letom iz Bratislave privatno, ali u pratnji pripadnika bezbednosnih službi koji već imaju zadatak da štite buduću predsednicu pre njene inauguracije sredinom juna, navodi V4NA.

"Zuzana Čaputova je došla u Prag privatno i neće davati zvanične izjave za novinare", rekla je njena portparolka Martina Burgr i naglasila da izabrana predsednica ne učestvuje u državnim poslovima do njene inauguracije u junu.

Pre koncerta, Čaputova je večerala s nekadašnjim češkim ministrom inostranih poslova Karelom Švancerbergom, liderom opozicione partije TOP 09 i svojim drugim češkim političkim saveznicima.

foto: EPA / Martin Divisek

Češki predsednik Miloš Zeman podržao je protivnika Čaputove, Maroša Šefčoviča koga je ugostio i u zvaničnoj predsedničkoj rezidenciji.

Zbog njihove zajedničke istorije, češko-slovački odnosi i dalje su veoma živi, češki političari često daju svoja mišljenja o slovačkim izborima, a priče o unutrašnjim poslovima Slovačke se takođe redovno pojavljuju u češkim medijima.

Inače, prvo putovanje Čaputove kao šefa države biće u susednu Češku, da poseti predsednika Miloša Zemana kao što je to već tradicionalno u slovačkoj politici.

Slično ovome i poslednji zvanični put odlazećeg slovačkog šefa države Andreja Kiske biće u Češku, navodi agencija i dodaje da je i mađarski predsednik Janoš Ader pozvao novoizabranu predsednicu Slovačke u službenu posetu Budimpešti.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Martin Divisek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja