TRAMP KRITIČAN PREMA EU ZBOG BREGZITA: Šteta što ste toliko strogi prema Velikoj Britaniji
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

reakcija američkog predsednika

TRAMP KRITIČAN PREMA EU ZBOG BREGZITA: Šteta što ste toliko strogi prema Velikoj Britaniji

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je jutros žaljenje zbog toga što je Evropska unija (EU) stroga prema Velikoj Britaniji i Bregzitu.Britanska premijerka i 27 evropskih lidera dogovorili su se noćas da odlože rok za Bregzit do 31. oktobra.

"Šteta što je EU toliko stroga prema Velikoj Britaniji i Bregzitu", tvitovao je Tramp posle usvojenog dogovora na samitu Unije u Briselu.

Američki predsednik je zatim ocenio da je EU "brutalni trgovinski partner" SAD, navodeći da će se i to promeniti.

SAD su u utorak zapretile uvođenjem novih carina na robu iz EU vrednu 11,2 milijarde dolara da bi nadoknadile, kako kažu, evropske nefer subvencije za evropskog proizvođača aviona Erbas.

OGLASILI SE JUNKER I TUSK: BRITANCI NE GUBITE VREME

Predsednik Evropske komisije Žan Klod-Junker izjavio je danas da je siguran da će Velika Britanija poštovati "iskrenu saradnju" što se tiče obaveza i da će, u svakom slučaju, imati malu moć da blokira ključne odluke EU tokom drugog odlaganja Bregzita, do 31. oktobra.

"Imaćemo Bregzit s dogovorom. Ja sam više za nemanje dogovora i nemanje Bregzita", dodao je Junker, prenela je agencija Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je Britaniji da ne gubi dodatno vreme u razrešavanju Bregzita nakon što se EU saglasila s drugim odlaganjem o izlasku Londona iz Unije, do kraja oktobra.

"Molim vas, ne gubite vreme ovaj put", istakao je Tusk na konferenciji za novinare, nakon osmočasovnih razgovora lidera EU.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: EPA/Jim Lo Scalzo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track