EKVADORSKI PREDSEDNIK UVERAVA: Britanija je obećala da Asanža neće izručiti zemlji u kojoj mu preti SMRTNA KAZNA! (VIDEO)
Foto: Twitter/Printscreen, AP

kome verovati?

EKVADORSKI PREDSEDNIK UVERAVA: Britanija je obećala da Asanža neće izručiti zemlji u kojoj mu preti SMRTNA KAZNA! (VIDEO)

Planeta -

"Velika Britanija je obećala da osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, neće izručiti bilo kojoj zemlji u kojoj bi mogao da bude mučen ili osuđen na smrtnu kaznu", rekao je predsednik Ekvadora Lenin Moreno.

Podsetimo, Asanž je 6,5 godina proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gde je imao politički azil. Međutim, Ekvador je ukinuo azil i pozvao policiju posle čega ga je britanska policija privela.

foto: AP

"U skladu sa našom posvećenošću ljudskim pravima i međunarodnom pravu, zatražili smo od Velike Britanije da garantuje da gospodin Asanž neće biti izručen zemlji gde bi mogao da se suoči sa mučenjem ili smrtnom kaznom. Britanska vlada je to potvrdila u pisanom obliku", naveo je.

Moreno je prethodno izjavio da je Ekvador odlučio da Asanžu ukine azil jer je više puta prekršio protokol i međunarodne konvencije.

Asanž (47) se nalazio u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju, koju on poriče.

Mediji su ranije preneli da Asanžu preti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i da može da bude uhapšen čim izađe iz ambasade

Ekvadora.

Pored Švedske, u SAD se vodi istraga jer je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata. Više o tome OVDE.

Kurir.rs Foto: Twitter/Printscreen/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja