EKVADORSKI PREDSEDNIK OBJASNIO ZAŠTO SU ASANŽA IZBACILI, A ONDA SE JAVIO NJEGOV PRETHODNIK: Moreno je najveći izdajnik u istoriji Južne Amerike i ovo mu čovečanstvo neće oprostiti! (VIDEO)
Foto: AP, AP/Frank Augstein

SKANDAL

EKVADORSKI PREDSEDNIK OBJASNIO ZAŠTO SU ASANŽA IZBACILI, A ONDA SE JAVIO NJEGOV PRETHODNIK: Moreno je najveći izdajnik u istoriji Južne Amerike i ovo mu čovečanstvo neće oprostiti! (VIDEO)

Planeta -

"Obaveštavam vas da zbog nepristojnog i agresivnog ponašanja Džulijana Asanža, neprijateljskih i pretećih izjava protiv Ekvadora, i posebno zbog kršenja međunarodnih sporazuma, pružanje političkog azila više nije održivo", rekao je ekvadorski predsednik Lenin Moreno objasnivši zašto je osnivaču Vikiliksa ukinut azil.

"Ekvador je velikodušna zemlja i nacija koja dočekuje otvorenih ruku. Naša vlada poštuje međunarodno pravo i instituciju azila. Pružanje ili povlačenje azila je suvereno pravo Ekvadora, prema međunarodnom pravu.

Ekvador je odlučio da ukine Asanžu diplomatski azil koji mu je odobren 2012. godine", dodao je Moreno.

U televizijskom obraćanju, Moireno je naveo da zbog problematičnog ponašanja Džulijana Asanža i njegovog mešanja u spolje poslove drugih država, odlučeno da mu se ukine azil u Londonu.

"Tokom 6 godina i 10 meseci, narod Ekvadora je štitio prava gospodina Asanža i obezbeđivao mu sve neophodne potrepštine u našoj ambasadi u Londonu.

Kad sam postao predsednik Ekvadora, nasledio sam tu situaciju u odlučio da prihvatim protokol koji se tiče dnevnog života u ambasadi što je više nego što iko može da očekuje od gosta u vašoj sopstvenoj kući.

foto: AP / Frank Augstein

Ekvador je ispunio sve svoje obaveze u okvirima međunarodnog prava. Sa druge strane, Asanž je više puta narušavao konvencije diplomatskog azila Havane i Karakasa iako mu je više puta rečeno da to ne čini i da se povinuje pravilima.

Posebno je kršio pravila da se ne meša u spoljnu politiku drugih država.

Poslednji u nizu incidenata dogodio se u januaru 2019. godine kada je Vikiliks objavio vatikanske dokumente. Ključni ljudi te organizacije posetili su Asanža pre i posle tih nezakonitih aktivnosti. To je vodilo ka zaključku da je Asanž i dalje povezan sa Vikiliksom i time se umešao u diplomatiju drugih država.

foto: AP

Ekvador je zbog Asanžovog ponašanja izgubio strpljenje: instalirao je elektronske naprave koje nisu dozvoljene, blokirao je bezbednosne kamere, sukobljavao se sa obezbeđenjem, pristupao je bezbednosnim dokumentima ambasade bez naše dozvole. Tvrdio je da je izolovan i odbio je internet vezu koju je ponudila ambasada, već je imao mobilni telefon kojim je komunicirao sa spoljnim svetom.

Asanž je tri puta narušio protokol. U skladu sa našom posvećenošću ljudskim pravima i međunarodnom pravu, zatražili smo od Velike Britanije da garantuje da gospodin Asanž neće biti izručen zemlji gde bi mogao da se suoči sa mučenjem ili smrtnom kaznom. Britanska vlada je to potvrdila u pisanom obliku.

Konačno, pre dva dana, Vikiliks je pretio ekvadorskoj vladi. Moja vlada nema čega da se plaši i ne reaguje na pretnje", zaključio je Moreno.

Sa druge strane, bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea osudio je ovaj Morenov potez.

Korea
Koreafoto: AP

"Najveći izdajnik u istoriji Ekvadora i Južne Amerike dozvolio je britanskoj policiji da uđe u našu ambasadu i uhapsi Asanža. Moreno je korumpiran, ali je počinio zločin koji čovečanstvo neće zaboraviti", rekao je Korea.

Podsetimo, Džulijan Asanž je uhapšen u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a sam ambasador je posle ukidanja azila, pozvao britansku policiju.

Kurir.rs

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track