Najnovije vesti

DEMOKRATE UĆUTKUJU TRAMPOVE MEDIJE: Finansijer stranke i prijatelj Bila Klintona kupuje tabloid koji je podržavao predsednika SAD (VIDEO)
Foto: Profimedia, EPA

pregovori

DEMOKRATE UĆUTKUJU TRAMPOVE MEDIJE: Finansijer stranke i prijatelj Bila Klintona kupuje tabloid koji je podržavao predsednika SAD (VIDEO)

Planeta

Vlasnici američkog tabloida Nešenel Inkvajerer razgovaraju o prodaji kalifornijskom milijarderu Ronaldu V. Barklu, tvrde dvoje ljudi upoznatim sa pregovorima.

Akvizicija novine od strane Barkla, demokratskog donatora sa bliskim vezama sa predsednikom Bilom Klintonom, mogla bi zabrine neke u Vašingtonu s obzirom na naklonost predsednika Trumpa tabloidu, koji je pohvalio na Tvitteru.

Dok predstavnici kompanije Inkvajerer, koja je u vlasništvu Amerikan Media Inc., duže vreme u svojim pregovorima sa Barklom, do sporazuma je još daleko.

Barkl se specijalizovao za kupovinu firmi u nevolji i dalju prodaju sa profitom ili njihovo obnavljanje kako b im se povećala vrednosti. Prvi posao mu je bio kupovina supermarketa, a 1999. godine je pomogao da se kupi franšiza hokejskog kluba Pitsburg Pingvins iz stečaja. Od tada je tim osvojio tri prvenstva.

Inkvajare, koji gubi novac, postao je problem u američkim medijima nakon što je privukao pažnju saveznih tužilaca zbog ulogr u pomaganju Trampu u 2016. godini.

Dejvid J. Peker, izvršni direktor kompanije, navodno je pomogao Trampovoj kandidaturi kroz dogovor o kupovini priče Plejboj modela koja je tvrdila da je imala aferu sa Trampom.

Kompanija je tu priču kupili za 150.000 dolara i nikada je nije objavila, prateći praksu tabloida koja je poznata kao "uhvatiti i ubij". Federalni tužioci Njujorka su Pekeru imunitet i ovoj istrazi.

Glavni vlasnik Amerikan Media, hedž fond Čatam, pritisnuo je Pekera da proda tabloid nakon što je on uključen u istragu.

Imajući u vidu zakonski nadzor, upravljački partner hedž fonda, Entoni Melkiori je odlučio da više nema koristi od toga da bude povezani sa Inkvajarerom. Finansijski gubici su dodatno motivisali prodaju.

Barkl koji takođe vodi Jukapa Kompanie, investicionu firmu nazvanu po kalifornijskom gradu u kojem je nekada živeo, ima bliske veze sa Holivudom. Inkvajerer je već dugo deo mašine za marketing poznatih ličnosti, čak i kada se bavi skandalima.

Barkl nije upoznat sa radom tabloida. Godine 2006. optužio je kolumniste Njujork Posta da traže hiljadu hiljada dolara kako bi spriječio objavljivanje članaka o njegovom privatnom životu.

Godinama ranije, rekao je saveznim istražiteljima da je holivudski privatni detektiv Entoni Pelikano zahtevao da Barkl plati čak 250.000 dolara da ne bi istraživao njegov provatni život.

Kada je Klintonu istakao mandat 2001. godine, pristao je da bude savetnik investicione firme gospodina Barkla, aranžman sa potencijalom da se dobije desetine miliona dolara za bivšeg predsednika. Uloga Klintona u to vreme bila je da pomogne u pronalaženju investicionih mogućnosti za Jukaipa i da da firmi kredibilitet.

Kurir.rs/Njujork Post

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...