Najnovije vesti

ZIMA SE VRATILA! SNEŽNA OLUJA U AMERICI NAPRAVILA HAOS: Ciklon bomba uništila dalekovode, desetine hiljada domaćinstava BEZ STRUJE! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

varljivo proleće

ZIMA SE VRATILA! SNEŽNA OLUJA U AMERICI NAPRAVILA HAOS: Ciklon bomba uništila dalekovode, desetine hiljada domaćinstava BEZ STRUJE! (VIDEO)

Planeta

Zbog snežne oluje okvalifikovane kao "ciklon bomba" koja je zahvatila američki srednji zapad, desetine hiljada domaćinstava ostalo je bez struje.

Bez struje je 14.000 domaćinstava i poslovnih zgrada u Minesoti, a isto toliko i u Južnoj Dakoti. Još 8.500 domaćinstava nema struje u Ajovi. Portparol elektroenergetske kompanije u Mineapolisu Met Lidstrom kaže da su glavni krivac za nestašicu struje sneg i led koji je napadao na dalekovode u kombinaciji sa jakim vetrom. Prema njegovim rečima, radi se na saniranju kvara.

U delovima Južne Dakote gde su državne službe zatvorene već drugi dan palo je 45 centimetara snega, a zbog vejavica i jakog vetra otežavan je vazdušni i drumski saobraćaj. Uslovi za saobraćaj su otežani i u Minesoti i Nebraski.

Više stotina škola zatvoreno je u Minesoti, gde se do sutra očekuje da će pasti i 60 centimetara snega, prenosi AP.

Oluja je poznata kao "ciklon bomba", meteorološki fenomen izazvan naglim padom vazdušnog pritiska i iznenadnog jačanja oluje. Američka meteorološka služba upozorila je da snežna oluja, praćena jakim udarima vetra od Kolorada do Minesote predstavlja rizik po živote stanovnika.

U Koloradu su u nekim delovima u utorak temperature išle do 30 stepeni Celzijusovih, da bi narednog dana u nekim područjima pale na minus jedan Celzijusa. Sneg je, kako navode američki zvaničnici, pao u pojedinim delovima Kolorada, Vajominga, Južne Dakote, Severne Dakote, Minesote i Viskonsina, a snežni prekrivač dostigao je negde i više od 30 centimetara.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YT

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...