ZIMA SE VRATILA! SNEŽNA OLUJA U AMERICI NAPRAVILA HAOS: Ciklon bomba uništila dalekovode, desetine hiljada domaćinstava BEZ STRUJE! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

varljivo proleće

ZIMA SE VRATILA! SNEŽNA OLUJA U AMERICI NAPRAVILA HAOS: Ciklon bomba uništila dalekovode, desetine hiljada domaćinstava BEZ STRUJE! (VIDEO)

Planeta -

Zbog snežne oluje okvalifikovane kao "ciklon bomba" koja je zahvatila američki srednji zapad, desetine hiljada domaćinstava ostalo je bez struje.

Bez struje je 14.000 domaćinstava i poslovnih zgrada u Minesoti, a isto toliko i u Južnoj Dakoti. Još 8.500 domaćinstava nema struje u Ajovi. Portparol elektroenergetske kompanije u Mineapolisu Met Lidstrom kaže da su glavni krivac za nestašicu struje sneg i led koji je napadao na dalekovode u kombinaciji sa jakim vetrom. Prema njegovim rečima, radi se na saniranju kvara.

U delovima Južne Dakote gde su državne službe zatvorene već drugi dan palo je 45 centimetara snega, a zbog vejavica i jakog vetra otežavan je vazdušni i drumski saobraćaj. Uslovi za saobraćaj su otežani i u Minesoti i Nebraski.

Više stotina škola zatvoreno je u Minesoti, gde se do sutra očekuje da će pasti i 60 centimetara snega, prenosi AP.

Oluja je poznata kao "ciklon bomba", meteorološki fenomen izazvan naglim padom vazdušnog pritiska i iznenadnog jačanja oluje. Američka meteorološka služba upozorila je da snežna oluja, praćena jakim udarima vetra od Kolorada do Minesote predstavlja rizik po živote stanovnika.

U Koloradu su u nekim delovima u utorak temperature išle do 30 stepeni Celzijusovih, da bi narednog dana u nekim područjima pale na minus jedan Celzijusa. Sneg je, kako navode američki zvaničnici, pao u pojedinim delovima Kolorada, Vajominga, Južne Dakote, Severne Dakote, Minesote i Viskonsina, a snežni prekrivač dostigao je negde i više od 30 centimetara.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track