Najnovije vesti

GEST PAPE FRANJE ZAPANJIO SVET: Zbog mira u Sudanu ljubio  stopala liderima sukobljenih strana (FOTO)
Foto: AP

nečuveno

GEST PAPE FRANJE ZAPANJIO SVET: Zbog mira u Sudanu ljubio stopala liderima sukobljenih strana (FOTO)

Planeta

Papa Franja danas je učinio gest bez presedana kada je kleknuo i poljubio stopala vođama Južnog Sudana koji su prethodno međusobno ratovali i pozvao ih da se ne vraćaju građanskom ratu.

Papa je predsedniku Južnog Sudana Salvi Kiru, njegovom bivšem zameniku i vođi pobunjenika Rijeku Mačaru i trojici potpredsednika poručio da treba da poštuju primirje koje su potpisali i da se posvete formiranju vlade nacionalnog jedinstva sledećeg meseca, javio je Rojters.

"Molim vas kao brat da ostanete u miru. Molim vas svojim srcem, krenimo napred. Biće mnogo problema, ali oni nas neće nađačati. Rešite vaše probleme", rekao je papa.

1 / 7 Foto: AP

Kako prenosi britanska agencija, na zaprepašćenje južnosudanskih lidera 82-godišnji papa, kleknuo je uz pomoć svojih saradnika kako bi poljubio cipele dva glavna protivnika i nekoliko drugih ljudi u sobi.

Vatikan je danas okupio vođe Južnog Sudana u papinoj rezidenciji u pokušaju da tokom 24-časovne molitve zaleče gorke podele, mesec dana pre nego što je predviđeno da se u ratom razorenoj zemlji formira vlada nacionalnog jedinstva.

Kako dodaje britanska agencija, papin gest je učinjen u kontekstu napetosti zbog državnog udara u susednom Sudanu, koji bi mogao potkopati nestabilni mirovni sporazum koji je okončao petogodišnji građanski rat u Južnom Sudanu.

Južni Sudan je postao nezavistan od Sudana 2011. godine, ali je posle dve godine izbio građanski rat između Kirove vlade i pobunjeničkog pokreta na čelu sa Mačarom.

U sukobu, koji je uništio privredu zemlje, poginulo je na desetine hiljada ljudi, a procenjuje se da je četvrtina od 12 miliona stanovnika raseljena. Južni Sudan je postao 193. članica Ujedinjenih nacija 14. jula 2011. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...