FRANCUSKA ODGOVARA ASANŽOVOM ADVOKATU: Ako on to sam ne zatraži, nećemo mu ponuditi azil
Foto: EPA

asanž u francuskoj ima dete

FRANCUSKA ODGOVARA ASANŽOVOM ADVOKATU: Ako on to sam ne zatraži, nećemo mu ponuditi azil

Planeta -

"Francuska neće razmatrati mogućnost da osnivaču Vikiliksa, Džulijanu Asanžu, ponudi politički azil, ukoliko to on sam ne zatraži", izjavila je državna sekretarka za evropska pitanja Ameli de Monšelin.

De Monšelinova je izjavila da Evropa ima posebne regulative za zaštitu ljudi poput Asanža, ali da Pariz nije dobio zvaničan zahtev od osnivača Vikiliksa.

"Možemo saslušati šta Asanž želi da učini, ali mi ne nudimo azil nekome ko to ne traži", napominje.

Asanžov advokat Žuan Branko apelovao je na francuskog predsednika Emanuela Makrona da interveniše i da osnivač Vikiliksa bude prebačen iz zatvora u Londonu u Francusku i da pomogne u izbegavanju isporučenja u SAD.

Uhapšenog Asanža sprovode u sud
Uhapšenog Asanža sprovode u sudfoto: EPA

Branko je rekao da bi Makron trebalo da bude posrednik i da Asanža stavi pod zaštitu Francuske. Prema njegovim rečima, Asanž ima malo dete u Francuskoj. Policija je uhapsila Asanža u četvrtak u Ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što su mu ekvadorske vlasti ukinule azil.

On je pred sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu doneti na drugom saslušanju 2. maja. SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zaveru s ciljem da ostvari pristup poverljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšom američkom vojnom obaveštajnom analitičarkom Čelsi Mening 2010. godine.

Kurir.rs/Agencije Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja