SEĆATE LI SE UPLAKANE DEVOJČICE SA MEKSIČKE GRANICE: Neutešno je jecala jer su je odvojili od majke! Njena fotografija obišla je svet i RAZBESNELA JAVNOST! Evo gde je danas!
Foto: EPA

tužno

SEĆATE LI SE UPLAKANE DEVOJČICE SA MEKSIČKE GRANICE: Neutešno je jecala jer su je odvojili od majke! Njena fotografija obišla je svet i RAZBESNELA JAVNOST! Evo gde je danas!

Planeta -

Janela Sančez, devojčica iz Hondurasa, prešla je sa svojom majkom Sandrom meksičko-američku granicu 12. juna prošle godine, u dolini Rio Grande. Američka granična policija odmah ih je uhapsila, ali sa policajcima iz Teksasa bio je i fotograf.

Fotografija koju je Džon Mor, fotograf Geti imedžisa (Getty Images), te noći snimio, proiglašena je za fotografiju godine po izboru renomirane međunarodne organizacije Vorld pres Foto. Njegova fotografija je obišla svijet i postala simbol okrutne politike administracije Donalda Trampa prema deci ilegalnih migranata i tražitelja azila iz Srednje Amerike koji dolaze u SAD.

Časopis Tajm objavio je montažu sa malom Janelom i Trampom na svojoj naslovnici, uz naslov: "Dobrodošla u Ameriku." Kao i ostali migranti iz grupe s kojom je putovala, Sandra je sa svojom ćerkom htela da zatraži azil pri ulasku u SAD. Većina su bile žene i deca.

"Vidio sam strah na njihovim licima, u njihovim očima", rekao je Mor u intervjuu američkom državnom javnom radiju ubrzo nakon što je objavio svoju fotografiju. U trenutku kad su službenici tražili njihova imena, Mor je video Sandru Sančez i njezinu malu devojčicu koja je počela da jeca kada je njena mama spustila kako bi je granični policajci pretresli.

"Taj kratki trenutak razdvajanja između majke i ćerke, mogao sam da osetim kao roditelj malog deteta", rekao je on.

"Spustio sam se na kolena i uspeo da snimim nekoliko fotografija tog trenutka", rekao je Mor.

Na ceremoniji dodele nagrada Mor je rekao: "Hteo sam da ispričam drukčiju priču. Za mene je to bila prilika da prikažem pogled na čovečanstvo koji se često ogleda samo u statistici. Mislim da ova, imigraciona pitanja, pogađaju ne samo u SAD, već i širom sveta", rekao je Mor.

Iako je fotografija izazvala bes i zgražavanje američke i svetske javnosti zbog politike razdvajanja hiljada dece migranata od njihovih roditelja, kako je kasnije otkriveno, Janelu ipak nisu odvojili od njene mame. Otac male Janele je rekao da su mu supruga i ćerka bile zajedno zatvorene posle hapšenja na granici.

Mor se u februaru ove godine ponovo sreo sa Sandrom i Janelom, koje sada žive zajedno u Vašingtonu dok čekaju datum svog ročišta na imigracionom sudu. Priča uplakane migrantske devojčice ipak ima sretan kraj - barem zasad.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja