ALBANIJA KLJUČA, OPOZICIJA PONOVO NA PROTESTIMA: Danas najveći nacionalni protest, traži se ostavka Edija Rame
Foto: EPA / Malton Dibra

haos u najavi

ALBANIJA KLJUČA, OPOZICIJA PONOVO NA PROTESTIMA: Danas najveći nacionalni protest, traži se ostavka Edija Rame

Planeta -

Ujedinjena albanska opozicija za danas je najavila "najveći nacionalni protest" sa zahtevom za ostavku premijera Edija Rame i formiranje prelazne vlade koja će sprovesti prevremene parlamentarne izbore, prenosi portal a1on.

Lider najveće opozicione stranke u Albaniji, Demokratske partije, Ljuljzim Baša rekao je da "kriminalna banda Edija Rame mora da ode".

"Edi Rama i njegova banda moraju da odu i treba da znaju veoma dobro da izbora bez opozicije neće biti. Zahtev za oslobađanje Albanije od bande Edija Rame je prihvaćena od strane velike većine Albanaca“, istakao je Baša.

Poziv pred današnji protest za što masovnije učesće lider albanske opozicije je uputio putem društvenih mreža.

"U subotu u 18 časova svi u Tiranu! Za standard, za blagostanje svakog Albanca, za naš dom i našu decu, za Albaniju kao celu Evropu“, napisao je Baša.

Sinoć se i predsednik Albanije obratio građanima putem društvenih mreža poručivši vlastima i opoziciji da je "neophodno kreiranje nove klime u kojoj će moći jedni druge da saslušaju", te posebno da se omogući kritičko razmišljanje koje će omogućiti društvu u kontinuitetu da se reformiše.

Američka ambasada je poslala obaveštenje svojim državljanima u Albaniji da se ne kreću u delovima Tirane gde će biti održan protest, kao i u okolini Parlamenta.

Albanska policija je u punoj spremnosti, biće angažovano više od 1300 pripadnika policijskih jedinica, a ispred vlade su postavljene bezbednosne kamere, zaštitne ograde, kao i zaštitne rešetke na prozorima i vratima.

Protest će biti održan ispred albanske vlade i za razliku od prethodnih protesta, danas će protest početi u 18 čaova.

Od februara, kada je albanska opozicija počela proteste, do sada je održano osam protesta, šest ispred Parlamenta, a dva ispred sedišta albanske vlade.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA / Malton Dibra)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track