OVO JE BIO SUPERMIG: Lovac 5-te generacije koji je leteo dok su konkurenti bili mrtvo slovo na papiru (VIDEO)
Foto: Screenshot

tehnologija

OVO JE BIO SUPERMIG: Lovac 5-te generacije koji je leteo dok su konkurenti bili mrtvo slovo na papiru (VIDEO)

Planeta -

Obuhvatio je brojne karakteristike lovaca pete generacije kao što su napredna avionika i neverovatne manevarske sposobnosti. Ali zbog nedostatka sredstava razvoj je obustavljen.

Svojevremeno je ovaj model bio klasifikovan kao multifunkcionalni frontovski lovac. Mikojanov konstruktorski biro mu je dao takve mogućnosti kao što su izuzetne manevarske sposobnosti, krstareći let brzinom većom od zvuka, otežano radarsko i termovizijsko detektovanje, mali prostor za poletanje i kratak zalet na pisti, primena najmodernijih dostignuća kompjuterske tehnike u radarskoj opremi, novi sistemi upravljanja i još mnogo toga.

Novoj letelici se sudbina nije baš osmehnula. „Mikojan” je zatim prošao kroz doba totalnog finansijskog deficita 1990-ih i na kraju je pretvoren u Moskovsku avijacijsku proizvodnu korporaciju „MiG”, uz kasnije spajanje sa Konstruktorskim biroom „Suhoj”, tako da se višenamenski frontovski lovac sa oznakom MiG 1.44 podigao u vazduh samo jednom – 29. februara 2000. godine.

MiG 1.44 MFI je svojevremeno pripreman kao rival američkom lovcu Lockheed/Boeing F-22 Raptor, ali vreme je izgubljeno i ustupio je mesto novom projektu, avionu T-50, čija je proizvodnja počela 2002. Jedini primerak MiG-a 1.44 koji može da leti stajao je pod otvorenim nebom u Institutu za aero-nautiku „Gromov“ u Žukovskom, da bi 2013. godine bio konzerviran.

Kurir.rs/Russia Beyond Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track