RUMUNI SE IGRAJU VATROM: Rusija budno prati postavljanje AMERIČKOG RAKETNOG SISTEMA, Bukurešt  će morati da odgovara (VIDEO)
Foto: AP

taktika

RUMUNI SE IGRAJU VATROM: Rusija budno prati postavljanje AMERIČKOG RAKETNOG SISTEMA, Bukurešt će morati da odgovara (VIDEO)

Planeta -

Moskva pažljivo prati razmeštanje sistema protivraketne odbrane SAD THAAD u Rumuniji. Rusija ima pitanja o ciljevima tog razmeštanja, rekao je novinarima zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

„Imamo pitanja zbog čega se razmešta sistem THAAD i u čemu se sastoji modernizacija objekata u Rumuniji“, rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, Moskva je na svim političkim nivoima dosad govorila o tome da je razmeštanje protivraketa na objektima u Rumuniji namenjeno isključivo pariranju raketnim pretnjama izvan evroatlantskog regiona i da „te rakete po svojim karakteristikama nisu sposobne da presreću strateška sredstva koja postoje u naoružanju Ruske Federacije“.

„Nameće se pitanje o tome kakvi će radovi biti izvođeni na objektima u Rumuniji, jer je dobro poznato da Sjedinjene Američke Države danas rade na usavršavanju presretanja raketa, a mnogi više ni ne kriju to da američki PRO, uključujući evropski segment integrisan u NATO, mora da stekne sposobnost presretanja raketnih sredstava ruskog naoružanja“, naglasio je diplomata.

Drugo pitanje u vezi s tim, kako je naveo Gruško, jeste koliko će dugo sistem THAAD biti u Rumuniji i kakve će funkcije on realno ispunjavati.

Ranije je evropska komanda SAD u Evropi saopštila da će, na zahtev NATO-a, ovog leta u Rumuniji postaviti sistem THAAD tokom tehničkih radova i modernizacije postojećeg kompleksa PRO „Egis ašor“.

Kurir.rs/TASS

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja