PANIKA U SAD, AMERIČKI SENATOR OTKRIVA: Ako Ruse i Kineze ne isteramo iz Venecuele, neće biti mira u našoj zemlji (VIDEO)
Ruske trupe u Venecueli, Foto: Twitter / DEFCONWSALERTS

pretnja

PANIKA U SAD, AMERIČKI SENATOR OTKRIVA: Ako Ruse i Kineze ne isteramo iz Venecuele, neće biti mira u našoj zemlji (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pruža ruskoj i kineskoj vojsci mogućnost za napad na SAD, izjavio je američki senator iz redova republikanaca Rid Skot, prenosi list Vašington egzaminer.

"Imaćemo probleme, želeli to da priznamo ili ne. Čim budu imali bazu u Venecueli, oni će moći da nam priđu s kopna. Naša južna granica je veoma propustljiva, kao što znamo. Uz ispravna vojna sredstva, oni mogu da napadnu Floridu ili bilo koju drugu oblast", naglasio je američki senator.

Skot insistira na tome da SAD moraju na silu da dostave humanitarnu pomoć Venecueli, bez obzira na Madurovo protivljenje. On je čak predložio da se izvede vojna intervencija radi svrgavanja vlasti u Venecueli, navodeći da se ta latinoamerička država pretvorila u „važnu pozornicu za konfrontaciju velikih država", odnosno SAD, Rusije i Kube.

"Kubanci, Rusi i Kinezi vide u Venecueli ekonomske mogućnosti, ali još važnije od toga je da u njoj vide šansu da zaplaše SAD", rekao je Skot.

Autor teksta u Vašington egzamineru napominje da Ustav Venecuele daje pravo Parlamentu da dopušta ulazak inostranih vojnih misija u zemlju. Zasad SAD nisu poslale takav zahtev, navodi autor teksta.

"Ako venecuelanski narod preko svoje izabrane Narodne skupštine i uz pomoć svojih sopstvenih zakona i Ustava zatraži pomoć u obnavljanju ustavne vlade i demokratije, mi moramo da budemo spremni da odgovorimo na taj poziv", istakao je Skot.

Maduru u suprotstavljanju pritiscima SAD pomažu kubanske snage bezbednosti, kao i Rusija i Kina, naveo je autor teksta. "SAD moraju da razmotre mogućnosti za korišćenje vojne sile, kako bi milionima gladnih i bolesnih Venecuelanaca dopremile pomoć", kazao je Skot, prenosi autor teksta.

Humanitarna kriza u Venecueli pogoršala se usled problema sa snabdevanjem električnom energijom, zbog čega su, kako piše autor, milioni ljudi otputovali u susedne zemlje u potrazi za hranom i lekovima.

On navodi da u Venecueli postoje ruski sistemi za vazdušnu zaštitu, zbog čega je bilo kakva vojna operacija SAD veoma riskantna. Pored toga, SAD su poslednjih godina obraćale manje pažnje na taj region, zbog čega o njemu nemaju dovoljno obaveštajnih podataka, upozorio je američki senator. "Ako Rusija i Kina, zajedno s Kubom, postanu dominantne u Venecueli, mislim da će to doneti štetu američkim strateškim interesima", rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton.

On je naveo da su SAD zainteresovane za mirnu predaju vlasti opoziciji, ali je naglasio da ne treba zaboraviti na američke građane koji žive u Venecueli.

Međutim, Rik Skot smatra da će se kriza u Venecueli najverovatnije pretvoriti u sukob sličan onome u Siriji. On zbog toga savetuje američkom predsedniku Donaldu Trampu da pripremi čitav niz instrumenata, među kojima je i vojna sila, piše Vašington egzaminer.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track