Najnovije vesti

RUSKI LOVAC POSTAJE JOŠ UBOJITIJI: Sa novim oružjem Su-57 se pretvara u noćnu moru vojske SAD! Evo koje će sve ciljeve moći da gađa! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

analiza

RUSKI LOVAC POSTAJE JOŠ UBOJITIJI: Sa novim oružjem Su-57 se pretvara u noćnu moru vojske SAD! Evo koje će sve ciljeve moći da gađa! (VIDEO)

Planeta

Američka vojska zabrinuta je da se novi ruski višenamenski borac Su-57 može koristiti kao nuklearni bombarder velike brzine, ultra-brzog raspoređivanja.

Prema procenama analitičara, Rusija namerava nadograditi svoje Su-57 borce i opremiti ih nuklearnim oružjem u budućnosti, što će omogućiti razarajuće napade.

 

Rusija nadograđuje svoje postojeće zalihe od 2.000 nestrateških nuklearnih bojevih glava, uključujući one koje koriste brodovi, avioni i kopnene snage, navodi se u izveštaju Ministarstva odbrane SAD.

 

Prema publikaciji, informacije o nameri Rusije da koristi nuklearne rakete na borcima Su-57 pojavile su se ranije.

Ruski borac Su-57 još uvek nije deo ruskih oružanih snaga, ali je uspešno proveo testove u Siriji i, za razliku od američkog F-22 i kineskog J-20, stvorenog da se koristi samo u zemljama proizvodnje, Su-57 je razvijen za rusku vojsku i za strane klijente.

 

Ruski Su-57 će biti drugi borac pete generacije koji će biti ponuđen stranim kupcima. Prvi je bio američki F-35, ali se ne mogu uporediti, jer je američki avion lakši i nije dizajniran za misije superiornosti u vazduhu.

 

Američki borac pete generacije avion F-35 nosi pola raketa vazduh-vazduh koje nose ruski Su-57 borci i ima samo jedan motor, što ga čini sporijim i manje pokretnim. U tom kontekstu, Militari Vatch piše da superiorne specifikacije performansi ruskog Su-57, u kombinaciji sa niskim cenama koje mogu postati još jeftinije sa početkom masovne proizvodnje, mogu ga učiniti veoma atraktivnim za izvoz.


Za razliku od SAD-a, koje su zabranile prodaju F-22 drugim zemljama i selektivne su u izvozu F-35, Rusija je bila voljna prodati Su-57 svim potencijalnim kupcima, tj. onima koji su zainteresovani za kupovinu.

 

Na primer, Ujedinjeni Arapski Emirati pokušali su da kupe američki F-35, ali pritisak Izraela, koji nije želeo da izgubi superiornost u vazduhu, prekinuo je posao. Saudijska Arabija nije bila zainteresovana za kupovinu F-35, odlučivši se za teže avione sa dvostrukim motorom kao što je F-15SA.

 

Su-57 može biti od interesa za Saudijsku vojsku zbog toga što može da im da superiornost nad modernim borbenim avionima u susednim zemljama: na turskom F-35, na Katarskom F-15KA, pa čak i na ruskom Suhoju koji je dat Iranu.

 

Na taj način, Su-57 može značajno smanjiti zavisnost vojski različitih zemalja od opreme zapadnih zemalja, imajući dovoljno perspektiva na svetskom tržištu.

 

Kurir.rs/Fort-Russ
Foto: Screenshot

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...