Najnovije vesti

GRAD DIVOVA OTKRIVEN U ŠUMAMA EKVADORA: Veličina njegovih stanovnika nije najveća TAJNA koju je krio (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

arheologija

GRAD DIVOVA OTKRIVEN U ŠUMAMA EKVADORA: Veličina njegovih stanovnika nije najveća TAJNA koju je krio (VIDEO)

Planeta

Otkriće “izgubljenog grada divova” u Ekvadoru jedno je od najvažnijih arheoloških otkrića 21. veka. Drevne legende u Ekvadoru govore o vremenu kada su divovi hodali Zemljom te kada su ta bića stvorila ogromne megalitske gradove koje je priroda progutala hiljadama godina kasnije.

Čak i pre no što je otkriven drevni megalitski grad, mnoge lokalne legende govorile su o vremenu kada su neverovatna gigantska bića živela u udaljenom područje Ekvadora.

Po njima su džinovi stvorili megalitske lokalitete, a ovaj drevni grad samo je jedan od mnogih koji se navodno nalaze na tom području. Da bi pronašli izgubljeni grad džinova, grupa istraživača udružila se s lokalnim stanovništvom koje je bilo duboko uvereno da je ovaj drevni grad zaista postojao.

Kada su istraživači stigli u izgubljeni grad divova, otkrili su niz megalitskih struktura, od kojih je najveća bio visoka i široka 80 metara pod nepravilnim uglom.

Masivna piramidalna konstrukcija napravljena od ogromnih kamenih gromada ima masu od najmanje dve tone. Na vrhu piramide nalazi se ravan, poliran kamen za koji se veruje da je korišćen za ceremonijalni ili žrtveni štand.

Izgleda kao popločani zid, drevna ulicu ili plaža pod uglom od 60 stepeni, poput krova velike strukture, rekao je francusko-američki arheolog Benoa Davernil.

Mnogi kameni bili su savršeno poravnati, imali su oštre ivice te su izgledali kao da su ih oblikovale ljudske ruke.

Prema grupi istraživača koji su otkrili zagonetnu gigantsku piramidu, telo strukture očigledno je bilo pokriveno lišajevima, iako su preostale vidljive gromade otkrile debeli sloj “neprobojnog” materijala koji je držao kamenje zajedno. Mnogi veruju da je taj misteriozni materijal dokaz “betonskog” materijala koji se koristi u Srednjoj Americi.

Međutim, strukture pronađene u gradu džinova nisu bile najimpresivnija otkrića. Prema arheolozima, najznačajnija otkrića jesu preveliki i čudni alati. Sama veličina alata nemoguća je za ljudsku upotrebu. Prema Brusu Fentomu, piscu, istraživaču i članu tima koji je pronašao ovaj pretpostavljeni grad divova, ovo je krajnji dokaz koji dokazuje da su divovi naseljavali Zemlju u dalekoj prošlosti.

Ipak, naučnici smatraju da grad ne postoji. Godine 2013. ekvadorsko je ministarstvo kulture poslalo svoje predstavnike da istraže izgubljeni grad divova, ali zaključili su da piramida nije ništa drugo do prirodna formacija.

Kurir.rs/Dnevno.hr Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...