OVO JE FRANCUSKI HEROJ KOJI JE ULETEO U VATRU: Neustrašivi sveštenik izvukao iz zapaljenog Notr Dama neprocenjive relikvije! (VIDEO)
Foto: printscreen YT/Tweet

ničeg se ne boji

OVO JE FRANCUSKI HEROJ KOJI JE ULETEO U VATRU: Neustrašivi sveštenik izvukao iz zapaljenog Notr Dama neprocenjive relikvije! (VIDEO)

Planeta -

Sveštenik Žan Mark Furnije i kapelan Pariske vatorgasne brigade hrabro se uhvatio u koštac sa vatrenom stihijom koja je zahvatila parisku katedralu Notr Dam i uspeo da spasi dve najznačajnije relikvije Sveti Hristov sakrament i Hristovu krunu.

Otac Furnije koji je u novembru 2015. godine tešio ranjene u najtežem terorističkom napadu u Parizu, proglašen je herojem požara u Notr Damu.

Postojala je opasnost da ove neprocenjivi verski artefakti nestanu u požaru koji je gutao katedralu.

"Otac Furnije je apsolutni heroj. Nije pokazao strah kada je uleteo u katedralu, krenuo pravo ka relikvijama i pobrinuo se da budu spasene. On se hrabro suočio sa smrću, ali se ne plaši ničega", rekao je član hitne službe.

"On je apsolutni heroj. Nije pokazao strah kada je ušao pravo u katedralu koja je bila u plamenu kako bi spasao relikvije. On se svakodnevno nosi sa životim i smrću i ne zna za strah", rekao je jedan od pripadnika spasilačke službe francuskim medijama.

Furnije je inače 2015. godine, nakon masakra koji su izveli teroristi u koncertnoj dvorani Bataklan tokom kojeg je stradalo 89 ljudi, bio "na usluzi francuskom narodu u bolu", kao podrška ranjenima i porodicama ubijenih.

Sveštenik Furnije učestvovao je u mirovnoj misiji u Avganistanu, gde je 2004. godine preživeo zasedu u kojoj je ubijeno deset vojnika. Katolici veruju da je u kruni od trnja, koja se nalazila u Notr Damu, i deo grane koja je stavljena na Hristovu glavu pre njegovog raspeća na krst.

Vatrogasci su tokom cele noći radili kako bi požar stavili pod kontrolu, a jutros su predstavnici vlasti u Parizu potvrdili da je zgrada katedrale spasena.

Spasioci su tokom ove akcije takođe formirali ljudski lanac kako bi bezbedno preneli vredna umetnička dela i artefakte iz katedrale koja je gorela.

Kurir.rs/San

Foto YT/Tweet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track