STRAVA I UŽAS UKLETOG 15. APRILA: Požar koji je uništio Notr Dam samo je jedna u nizu JEZIVIH KATASTOFA koje su se dogodile na ovaj dan i odnele mnogo života! (VIDEO)
Foto: printscreen

horor

STRAVA I UŽAS UKLETOG 15. APRILA: Požar koji je uništio Notr Dam samo je jedna u nizu JEZIVIH KATASTOFA koje su se dogodile na ovaj dan i odnele mnogo života! (VIDEO)

Planeta -

Požar koji je u ponedjeljak 15. aprila progutao parisku katedralu Notr Dam pogodio je ceo svet.

Na ulice Pariza izašle su hiljade ljudi i u suzama gledali kako nestaje važan deo njihove istorije i jedan od simbola grada, a emotivne reakcije i izrazi žaljenja pristizali su iz celog sveta.

Posle početnog šoka koji je izazvala ova vest, korisnici interneta ubrzo su se primetili neobičnu podudarnost i prokletstvo 15. aprila.

Bombaški napad u Bostonu

Naime na isti dan, 2013. godine dogodio se bombaški napad na Bostonski maraton. Dve bombe eksplodirale su kada je prvi od 27.000 učesnika stigao na cilj.

"Video sam dve eksplozije. Prva je bila iza vilja. Čuo sam jaki prasak, a onda se podigao dim. Nastavio sam da trčim, a onda čuo još jednu eksploziju. Ljude su pogađale krhotine, trčali su krvavi" prepričava novinar Boston heralda koji je trčao maraton.

U stravičnoj eksploziji poginulo je troje ljudi, od kojih jedan osmogodišnji dečak, a povređeno 264 ljudi, od kojih su neki ostali bez ruku i nogu. Međutim teroristički napad na Bostonski maraton nije jedini katastrofalni događaj koji se vezuje uz 15. april.

Katastrofa na stadionu Hilsboro

Mnogi se sećaju 1989. godine i katastrofe na Hilsborou jedne od najvećih sportskih tragedija u istoriji. Na prebukiranom stadionu u Velikoj Britaniji u polufinalu FA kupa igrala se utakmica između Liverpula i Notingem Foresta.

Zbog greške organizatora, na stadion koji može da primi 39.000 gledalaca na tribine je pušteno više od 54.000 navijača. Nakon što je neko otvorio zaštitnu ogradu nastao je stampedo u kojem je poginulo 96 navijača, a povređeno više od 700 ljudi. Nesrećni navijači ostali su zgnječeni ili pregaženi na ogradi.

Brodolom "Titanika"

Datum 15. april dobija još zlokobniji prizvuk ako se setimo još jedne tragedije koja se dogodila na taj dan 1912. godine.

U ranim jutarnjim satima u severnom Atlantskom okeanu posle udara u santu leda potonuo je britanski brod "Titanik".

Ovaj veličanstveni britanski putnički brod krenuo je na svoje prvo putovanje 10. aprila.

Iako je ovo čudo brodogradnje važilo za nepotopiv brod posle samo četiri dana, oko 23.40 sati, "Titanik" je udario u santu koja ga je oštetila i a brod je potonuo posle samo dva sata 15. aprila. U katastrofalnoj nesreći živote je izgubilo 1.517 ljudi.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track