Najnovije vesti

OVOGA NIJE BILO NI ZA VREME HLADNOG RATA: Ugledni američki admiral upozorava na opasan sukob SAD i Rusije (VIDEO)
Foto: Profimedia

Apel

OVOGA NIJE BILO NI ZA VREME HLADNOG RATA: Ugledni američki admiral upozorava na opasan sukob SAD i Rusije (VIDEO)

Planeta

Američko-ruski odnosi su u opadanju, a vrhovni NATO komandant za Evropu Kurtis Skaparoti zalaže se za veću saradnju između nuklearnih rivalskih sila.

On je ohrabrio američke zvaničnike da “više komuniciraju” sa svojim ruskim kolegama.

"To bi doprinelo da razumemo jedni druge i zašto radimo to što radimo", izjavio je Skaparoti, general američke armije sa četiri zvezdice.

On je istakao da “ne mora biti mnogo” te komunikacije, koja je po njemu veoma važan deo taktike odvraćanja od napada. Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država poslednjih godina su se brzo degradirali, a mnogi analitičari nazvali su ovakav razvoj događaja “novim Hladnim ratom”. Skaparoti je ukazao da su komunikacije između dve sile praktično obustavljene.

"Tokom Hladnog rata razumeli smo međusobne signale. Razgovarali smo. Zabrinut sam što ih danas više ne poznajemo toliko dobro", rekao je Skaparoti, koji je komandovao američkim snagama u Bosni i Hercegovini, Avganistanu i Iraku.

Ruske vlasti su ove nedelje ukazale na pogoršanje odnosa na NATO paktom, koji je prethodno pokušao da preseče veze sa Rusijom nakon aneksije Krima 2014.

"NATO je napustio pozitivnu agendu u svojim odnosima s Rusijom. Ona ne postoji" rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

On je upozorio NATO da ne ulazi u vojni sukob sa Rusijom.

"Svi razumni ljudi se nadaju da se to neće dogoditi" dodao je Gruško.

Moskva i Vašington imaju mnogo sporova koji štete odnosima dve zemlje, uključujući Ukrajinu, navodno rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2016, povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa (INF), američke sankcije itd. Rusija se već dugo žali da NATO želi da potkopa njenu bezbednost i “okruži” je svojim saveznicima i partnerima. Od kraja Hladnog rata 1990, Severnoatlantskoj alijansi se pridružilo 13 zemalja, sve ruski susedi.

A ako postoji volja da se ovakvi odnosi poprave, dijalog je ključan.

"U opasnosti smo da padnemo nazad u eru Hladnog rata što nije nikome od koristi. Bez postojanog političkog angažovanja između odbrambenih institucija, rizik od novog Hladnog rata se povećava", istakao je za RT penzionisani admiral Džejms Stavridis.

Kurir.rs/RT

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...