Najnovije vesti

ŠAMAR ZA ALBANCE! HOLANDSKI POSLANICI TRAŽE VRAĆANJE VIZA: "Vanredna kočnica" zbog nadiranja albanske mafije u Holandiju
Foto: Printscreen/ Facebook

borba protiv kriminala

ŠAMAR ZA ALBANCE! HOLANDSKI POSLANICI TRAŽE VRAĆANJE VIZA: "Vanredna kočnica" zbog nadiranja albanske mafije u Holandiju

Planeta

Četiri holandska poslanika inicirala su da se ukine privremeni bezvizni režim putovanja za albanske državljane u Šengen zoni, a u sklopu borbe protiv organizovanog kriminala.

 

Predlog je usvojen u parlamentu Holandije 11. aprila, nakon čega će od holandske vlade tražiti da predloži Evropskoj komisiji da pokrene proceduru "vanredne kočnice", koja omogućava suspenziju bezviznih putovanja, prenosi sajt Šengen viza (schengenvisainfo.com).

 

Tokom rasprave u parlamentu poslanici su naveli da je došlo do porasta kriminalnih aktivnosti albanske mafije u Holandiji i da te kriminalne organizacije zloupotrebljavaju mogućnost putovanja po Evropi bez viza.

 

Predlog su inicirali poslanici Hrišćansko-demokratske, Liberalno- konzervativne stranke, Socijalističke stranke i Hrišćanske unije.

 

Mera "vanredna kočnica" predviđena je Uredbom EK 1289/2013 i dozvoljava suspenziju bezviznog režima za državljane trećih zemalja u određenim prilikama koje se smatraju "vanrednim situacijama", a može biti uvedena većinom glasova članova Evropske komisije.

 

U januaru 2018. godine Francuska je pretila da će uvesti vizni režim Albancima, nakon što je godinu dana pre toga primila 7.630 zahteva za azil od Albanaca.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Printscreen/Facebook)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...